ГПУ повідомила про підозру щодо причетності до розстрілів на Майдані майже 70 особам - Горбатюк

19 лютого 11:39

Наразі 46 підозрюваних перебувають в розшуку.

 

Генеральна прокуратура України повідомила про підозри щодо причетності до розстрілів активістів на Майдані 66 особам, заявив начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк. Стосовно 16 осіб обвинувальні акти направили до суду, передає "Громадське".

"Щодо причетних до вбивств осіб результати розслідування такі: повідомлено про підозри загалом 66 особам, стосовно 16 з них обвинувальні акти направлені до суду, стосовно чотирьох розслідування триває досі, ще 46 осіб перебуває у розшуку", - повідомив Горбатюк.

За його словами, підозри в організації злочинів під час Революції Гідності повідомили також "екс-президенту, міністру внутрішніх справ, його заступнику, керівництву київської міліції, керівництву СБУ та їхнім підлеглим".

Горбатюк зазначив, що протягом минулого року слідчі отримали дозволи на заочне досудове спец розслідування. Однак після створення Державного бюро розслідувань ГПУ втратила таку можливість.

"На сьогодні це неможливо, в тому числі стосовно організаторів. Ця проблема на сьогодні не вирішена, хоча було голосування у ВР, але не було проголосовано", - додав Горбатюк.

У січні слідство зібрало всі документи, необхідні для оголошення підозри причетним до розстрілів людей в Києві під час Революції Гідності 2014 року. За словами генерального прокурора України Юрія Луценка, причетні до розстрілів особи знищили більшу частину документів.

У грудні минулого року Юрій Луценко анонсував завершення на початку 2019 року чотирирічного розслідування розстрілів на Майдані, результати якого будуть представлені громадськості.

Раніше начальник Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк повідомив про те, що наразі у справах про злочини проти Євромайдану повідомлено про підозру понад 350 особам, стосовно 230 направлені до суду обвинувальні акти, і є вже понад 35 вироків.

У той самий час, реальний термін позбавлення волі отримав лише один чоловік - так званий "тітушка", який засуджений до 4 років колонії.

Детальніше про ситуацію з розслідуванням злочинів проти Євромайдану читайте у статті Євгенії Закревської "Суд у справі Майдану", а такожі в інтерв'ю з головою Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергієм Горбатюком у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".