ГПУ готує закон для заочного засудження Януковича і його соратників, які переховуються в РФ і Казахстані

02 серпня 15:41

Підозри оголошені дуже багатьом чиновникам, але Генпрокуратура не може їх затримати, оскільки вони знаходяться на території РФ і Казахстану.

 

Винні в злочинах листопада 2013 року - лютого 2014 року на Майдані Незалежності в Києві знаходяться за межами України.

Про це на брифінгу в суботу заявив генеральний прокурор України Віталій Ярема, передає НБН.

"Підозри оголошені дуже багатьом чиновникам... але ми їх не можемо затримати, так як вони знаходяться на території РФ, Казахстану. І ті кошти, які вони вивезли з України, працюють, зокрема, на сході України проти нашого війська", - сказав Ярема.

зокрема, за його словами, оголошено підозру Віталію Захарченко, Віктору Ратушняку, Шуляку Станіславу, Олександра Якименко. "Це ті люди, які, зловживаючи владою та службовим становищем, давали вказівки перевищувати повноваження своїм підлеглим", - зазначив генпрокурор.

Також повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, пов'язаних з подіями листопада-лютого, в тому числі з розстрілом Небесної сотні, заочно оголошено Віктору Януковичу, Миколі Азарову, Віктору Пшонці, Віталію Захарченко, Віктору Ратушняку, Сергію Лекарю, Шуляку Станіславу, Андрію Клюєву, Олександру Якименку Олександру Попову, керівнику Департаменту матеріально-технічного забезпечення МВС Павлу Зінову, Валерію Коряку.

Крім того, підозрюються співробітники міліції Федчук, Мариненко, Кусюк, Садівник, Зінченко, Авроськин. "Останні три знаходяться під вартою", - додав Ярема.

Він підкреслив, що робота триває, і вона найближчим часом буде результат. "Матеріали будуть передаватися в суд і будуть розглянуті судом", - сказав генпрокурор.

Як уточнює "Українська правда", за словами Яреми, в даний час йде підготовка законопроекту про заочне засудження, який дозволить притягти до відповідальності побіжного президента Януковича і його соратників.

Про це генпрокурор повідомив, відповідаючи на питання, чому Янукович разом з колишніми соратниками, винними у злочинах проти людяності на Майдані, ще не розшукуються Інтерполом.

За словами Яреми, закон про заочне засудження буде напрацьовано найближчим часом.

"В той час, як прокуратура продовжує збирати докази причетності колишніх високопоставлених чиновників до злочинів на Майдані, а також до розкрадання державних коштів та інших корупційних діянь, процес розслідування здійснюється як ГПУ, так і МВС і СБУ", - сказав він.

Ярема також додав, що ГПУ перевіряє інформацію про отримання колишнім генпрокурором Пшонкою громадянства Казахстану, повідомляє "Укрінформ".

"За оперативними даними, екс-керівник ГПУ отримав громадянство Казахстану. Ми перевіряємо цю інформацію", - сказав він. !zn

Читайте також:

Інтерполу не вистачає доказів для розшуку втікача Януковича

Москва не реагує на запити Києва про видачу Януковича

У Коломойського нагадали про півмільйона доларів за упіймання Царьова

Україна не збирається видавати Яроша, оголошеного в розшук Інтерполом