Голова МВС оприлюднив план деокупації Донбасу

13 лютого 00:31

Аваков презентував у США покроковий формат звільнення окупованих територій Донбасу.

 

МВС пропонує нові механізми, які допоможуть повернути окуповані території Донбасу. Про це Арсен Аваков заявив сьогодні, 12 лютого, під час круглого столу в Інституті Миру (Вашингтон, США), повідомляє прес-служба відомства.

За його словами, новий формат місії називається Механізмом малих кроків і потребує підтримки світової громадськості.

Стратегія передбачає створення демілітаризованої зони безпеки на окремій ділянці окупованих територій. Державна прикордонна служба України за підтримки спеціальної міжнародної миротворчої місії повинна взяти цю ділянку і його кордону під контроль. Правопорядок, зазначив міністр, повинен забезпечуватися силами Національної поліції, Національної гвардії та моніторингової місії.

"На цій території проводяться місцеві вибори. Головний принцип – дотримання українського законодавства і забезпечення вільного волевиявлення. Відновлюється робота всіх державних інституцій, правоохоронних органів України, відновлюються безпека і правопорядок, соціальне забезпечення, освіта, фінансова сфера, а також гідний рівень життя", – зазначив голова МВС.

На думку міністра, "коли люди побачать, що зайшла українська влада з українським прапором, створила перехідні компромісні умови, забезпечила належну якість життя та безпеки для цих людей, решта території крок за кроком повертатиметься в Україну".

"Після того як ми вдало проведемо перші п'ять кроків, ми зможемо сказати і про інші. Це залежить від кількості наших ресурсів – від кількості миротворців і коштів на відновлення наших територій", – додав він.

Аваков прогнозує, що процес деокупації перших двох ділянок може тривати від шести до восьми місяців. При цьому Аваков озвучив шість пунктів, за якими компроміси неможливі.

"У нас всього шість пунктів, по яких ми не готові йти на компроміси. Зміна державного устрою України - не можна ставити питання про державу Україна як федерацію. Державний кордон України - повинен контролюватися виключно ДПСУ. Жителі окупованих територій Донбасу - громадяни України. Теорія про те, що "ми віддамо вам Донбас, а ви нам Крим - також не може бути. Амністія не може бути застосована до осіб, що вчинили тяжкі злочини. І, звичайно, в обговорення не ставиться питання про курс України в ЄС і НАТО", - підсумував Аваков.

Раніше представник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік запропонував "Мирний план для України". Згідно з планом, ООН і ОБСЄ повинні діяти в ОРДЛО під загальним керівництвом. Це стосується як військового і поліцейського компонентів з боку ООН, так і моніторингової місії ОБСЄ, яка вже працює в Донецькій і Луганській областях. План також передбачає введення тимчасової адміністрації ООН і створення Агентства з відновлення Донбасу. Нова угода, на думку Сайдіка, повинні ратифікувати парламенти України і Росії.

Детальніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Раніше повідомлялося, що в ООН створили гуманітарний фонд допомоги Донбасу.