Голова Львівської ОДА має намір скаржитися до СБУ через карту на міському форумі

30 листопада 14:29

На англомовній карті були відзначені Придністров'я, Абхазія, Південна Осетія, "ДНР" і "ЛНР", а також анексований Крим.

 

Голова Львівської ОДА Олег Синютка має намір подати заяву до СБУ про підтримку "народних республік" з боку організаторів та учасників Львівського безпекового форуму, який проходить у приміщенні Українського католицького університету.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", Синютка був запрошений і виступав на відкритті форуму в четвер, 30 листопада, і був присутній на дискусії на тему "Чи можна запобігти війні в сучасній Європі?".

Наголошується, що на цій панелі українські та західні експерти, включаючи Джеймса Шерра з Chatham House і Джона Гербста з Atlantic Council, обговорювали методи припинення російської агресії на Європейському континенті.

Після 2,5 годин обговорення голова Львівської ОДА втрутився в хід дебатів, без запрошення взяв мікрофон і заявив про те, що форум просуває антиукраїнські ідеї.

Своє твердження він обґрунтував тим фактом, що на англомовній карті позаду учасників були відзначені підтримувані Росією осередки сепаратизму - Придністров'я, Абхазія, Південна Осетія, "ДНР" і "ЛНР", а також анексований Крим.

"Коли сьогодні на форумі на офіційному екрані написані назви "народних республік", то це я вважаю провокацією, і сьогодні звернуся до СБУ, щоб дати цьому оцінку", - заявив Синютка.

Видання зазначає, що серед організаторів форуму – Львівська міська рада, а також політики, які представляють партію "Самопоміч". Синютка довгий час знаходиться з ними в конфлікт.

Наголошується, що голова ОДА завершив свій виступ тим, що поклав відповідальність за "легалізацію сепаратистів" на віце-спікера Верховної Ради Оксану Сироїд, мера Андрія Садового та "всіх учасників форуму", потім він покинув залу.

У свою чергу Сироїд порадила Синютці "звернутися до президента, щоб запитати, з ким він підписав Мінські угоди". Дискусія на форумі продовжилася після того, як віце-спікер принесла вибачення тим, кого могли образити "різночитання" карти. Вона також повідомила, що ця ілюстрація була взята з публікацій польського євродепутата Яцека Саріуш-Вольського.

Нагадаємо, що 11 листопада американське видання The New York Times опублікувало статтю під заголовком "Путінський міст до Криму може нести більше символізму, ніж руху" з картою, на якій український Крим позначений як "спірна територія".