Глава МЗС України звернувся до українців із застереженням та нагадуванням

28 березня 21:11

Всі, хто виїжджає на роботу за кордон, повинні забути навіть думку про те, щоб скористатися підробленими документами.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін звернувся на своїй сторінці в Facebook, знаючи, що його читаютьо, до українців, які виїжджають з країни. Його заява, хоч і не носить офіційниого характеру, повинна розглядатися як застереження і попередження.

У зверненні йдеться про те, що багато співвітчизників ризикують виїжджати з України з підробленими документами для виїзду за кордон. Найчастіше це відбувається з тими, хто їде за кордон на заробітки.

Павло Клімкін підкреслює, що дипустанови України за кордоном досить часто повідомляють про людей, які затримані у країнах ЄС з підробленими документами.

Незважаючи на те, що українські представництва намагаються зробити для затриманих все від них залежне, результати таких випадків бувають надзвичайно плачевними.

Найчастіше, повідомляє глава МЗС, подібне відбувається з тими, хто звертається на всілякі сайти, які обіцяють "швидко і без проблем" вирішити питання паспортів, робочої візи та інших необхідних документів. Довірливість і неприпустима наївність пізніше обертаються величезними неприємностями.

"Якщо ви все ж прийняли рішення виїхати за кордон, - звертається до українців глава МЗС, - закликаю, не будьте надто довірливими. Не купуйте "липові" паспорти. Витратьте більше часу і зусиль і зробіть все законно. Стати жертвою шахраїв, які наживаються на людських долях, дуже легко.

Повірте, правоохоронці країн ЄС часто бачать таку підробку відразу, "неозброєним оком", тому проблеми виникнуть при першому ж контакті з офіційними органами іноземної держави. Намагатися працювати за підробленими документами значно небезпечніше і гірше, ніж перебувати за кордоном взагалі без будь-яких документів", - пояснює Клімкін.

Думати про наслідки потрібно не потім, коли сталося непоправне, а раніше, коли тільки виникло бажання виїхати для роботи за кордон. І добре, якщо поруч виявляться близькі і рідні, які зможуть переконати в згубності спроби скористатися підробкою.

Результати затримання за підробку документів можуть бути різними, і найменше – це депортація. Але може бути і позбавлення волі на тривалий строк – у всіх країнах підробка паспортв – один з найважчих злочинів, які караються по всій строгості закону. А вже про в'їзд на територію Євросоюзу в майбутньому доведеться забути назавжди.

Раніше у Державній міграційній службі повідомили про те, що українці зможуть подати заяву на оформлення біометричного паспорту в режимі онлайн, що дозволить зменшити очікування під час оформлення документа. Мова не йде про повне оформлення онлайн, оскільки фотографія для документа та сканування відбитків пальців вимагають особистої присутності людини.