"Гітлерюгенд" в Донбасі: бойовики активно займаються вербуванням дітей

24 квiтня 10:01

Росія залучає українську молодь з тимчасово окупованих територій до терористичної діяльності.

 

Окупаційна влада в Донбасі залучає неповнолітніх громадян України до терористичної діяльності. Достовірність цієї інформації підтверджується цілим рядом різних, незалежних один від одного джерел, як, власне, військових, так і цивільних, офіційних і неофіційних.

Про це йдеться у статті Сергія Зубченка для DT.UA.

За останньою інформацією, злочинно-маніпуляційна робота з дітьми та молоддю на тимчасово неконтрольованих Україною територіях починає набувати масового, цілеспрямований, систематичний характер.

Читайте також: Бойовики в чотири рази збільшили кількість обстрілів в зоні АТО

"Не так давно значний резонанс викликало відео, на якому сепаратисти показують відкритий НЗФ "Бригада Восток" (колишня назва - "Батальйон Восток") т. зв. "військово-спортивний літній табір для дітей та підлітків" в окупованому Донецьку. В таборі дітям віком від 10 до 17 років (і хлопчики, і дівчатка - "курсанти" - вдягнуті у військову форму з шевронами СРСР та РФ, у декого - нарукавні нашивки "Военно-патриотический центр "Защитник отечества"; вони живуть у військових наметах, з ними проводять заняття з військової справи (теорія, тактика, поводження зі зброєю, стрільба тощо). Фігурує у відео "служитель культу", "православний священик, отець Борис". Сказане цим "священиком" не має нічого спільного з православ'ям, а є суцільною агресивною тоталітарною пропагандою", - йдеться в статті.

"В Алчевську вербуванням дітей відзначилося НЗФ "Бригада Призрак", яке прийняло до своїх лав 10-річну школярку Богдану Нещерет (саме вона писала зворушливі листи до ідеолога "Новороссии" терориста І. Гіркіна). Їй навіть видали "посвідчення ополченця". Промовистим є факт, що, як зізнається сама дитина на відео, розповсюдженому одним із російських пропагандистських телеканалів, до НЗФ її привів власний батько", - зазначає автор.

"Існує й дитячий диверсійний батальйон ім. Св. Георгія Переможця, сформований на базі школи-ліцею в Ровеньках під проводом місцевого "священика" О. Авдюгіна "Історія Росії", "Основи православ'я" та військові дисципліни (тактика ведення бою, основи розвідки, снайперська майстерність, стрілецької та саперна підготовка) - ось чому вчаться діти", - йдеться в статті.

"Вельми показово також, що після створення в РФ дитячо-юнацької організації "Российское движение школьников" (аналогу піонерської організації СРСР) на окупованих територіях України процеси вербування молоді значно активізувалися. Для дітей 1–11 класів проводяться "уроки государственности", на яких дітям розповідають про "історичне зародження та становлення" т. зв. "ДНР" і "ЛНР", їх "державний устрій", "символіку", "нагороди", а також героїзовані біографії бойовиків і керівників (причому запрошуючи до слова самих терористів), а серед предметів з'явилися вигадані "Язык народов Донбасса", "Литература народов Донбасса", "История Отечества", "Уроки гражданственности Донбасса". Саме викладання здійснюється за завезеними російськими підручниками", - наголошує Зубченко.

На думку автора, нинішнє підвищення уваги до української молоді з боку кремлівських ідеологів та підконтрольних їм проросійських сепаратистів свідчить, по-перше, про гостру нестачу дорослих місцевих кадрів для ведення бойових дій і, по-друге, про намагання Москви перетворити конфлікт на затяжний, оскільки такими діями в суспільну свідомість місцевого населення, фактично, закладається ідеологічна "бомба уповільненої дії", створюється підґрунтя для поглиблення ментального та світоглядного розколу українського суспільства.

Нагадаємо, кількість дітей, які використовуються бойовиками з угрупування "Боко Харам" в якості смертників, зросла більш ніж у 10 разів, повідомили у вівторок в ЮНІСЕФ.

Детальніше про факти залучення дітей до терористичної діяльності бойовиками читайте у статті Сергія Зубченко "Діти війни: як Росія залучає українську молодь з тимчасово окупованих територій до терористичної діяльності" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".