Геращенко заявила про побиття активістів під час протесту біля Конституційного суду

04 липня 14:42

За її словами, від нападу постраждала жінка.

 

Перша віцеспікерка Верховної Ради Ірина Геращенко заявила про те, що під час акції проти скасування закону про люстрацію біля Конституційного суду побили активістів молодіжної організації партії "Європейська солідарність". За її словами, чоловіки, які причетні до побиття називали себе "Нацкорпусом" та нацдружинами.

"Поблизу Конституційного суду трапилася провокація і сутички, коли активістів – "молодіжку" "Європейської солідарності" - було побито під час штовханини. Зараз голова нашої молодіжної організації пані Дінара (Габібуллаєва - ред.) знімає побої в лікарні, тому що напали на неї чоловіки, які чомусь називаються нацдружинами та Нацкорпусом", - заявила Геращенко в кулуарах парламенту.

За її словами, "якщо хтось хоче захищати Україну, а не закон про люстрацію і підігрувати реваншистам, то треба їхати на фронт, а не бити жінок біля Конституційного суду". Заступниця голови парламенту зазначила, що "Національний корпус" разом із нацдружинами вже не вперше беруть участь у подібних акціях.

"Ми надсилаємо звернення офіційне до Міністерства внутрішніх справ, до Нацполіції з вимогою забезпечити порядок проведення виборчого протесту", - додала Геращенко.

Раніше повідомлялося, що під будівлею КСУ, який сьогодні продовжує розгляд подання групи депутатів щодо визнання неконституційним закону "Про очищення влади", влаштували акцію на підтримку люстрації.

Закон "Про очищення влади" (люстрацію) набув чинності восени 2014 року. У 2015 році народні депутати звернулися до КСУ з проханням перевірити закон на відповідність Конституції. Станом на квітень в Україні люстрували понад 900 чиновників.

18 квітня 2019 року КСУ відклав розгляд подання. Конституційний Суд мав розглядати закон про люстрацію у травні, але знову відклав розгляд.