Гемодіаліз можуть отримати у п'ять разів менше пацієнтів, аніж потребують – академік

06 листопада 14:26

Незважаючи на важливість, реформу галузі відсунули до 2020 року.

 

В Україні лікуванням гемодіалізом забезпечена тільки одна п'ята хворих на ниркові хвороби. Однак, після початку роботи медичної реформи "на первинці", через кращу діагностику, кількість хворих, яким потрібен гемодіаліз, ще збільшиться, розповів ZN.UA академік НАМНУ, ректор Запорізької АПО, відомий трансплантолог Олександр Никоненко.

"Багато пацієнти чекають на пересадку нирок, у нас величезний лист очікування. Повинні розвиватися і трансплантація, і гемодіаліз - тут немає ніяких суперечностей. Хворий повинен отримувати лікування, яке забезпечує гарну якість життя. Але медична реформа не стосується вторинного і третинного рівнів медичної допомоги. Тому все буде продовжуватися в тих же межах, що і зараз. Важливо, щоб перехідний період використовували для підготовки виважених рішень - від прийняття законів до програми їх реалізації", - зазначив академік Никоненко.

"Чому не влаштовує нинішня ситуація? Пацієнт завжди в ролі прохача. Потрібно поміняти час діалізу, перевестися на іншу зміну - проси, а ще краще -заплати. Якщо вперше призначили гемодіаліз, потрібно заплатити, щоб тебе взяли, інакше будеш довго чекати. У нас зараз діалізна черга 30 осіб. Вдумайтеся - люди, які не можуть жити без цієї медичної допомоги, повинні чекати, коли їм нададуть місце. Так можна і померти, не дочекавшись", - зазначає у свою чергу заступник голови Запорізької організації пацієнтів "Надія на життя" Сергій Макаренко.

За його словами, як тільки з'явиться можливість вибору, пацієнти підуть туди, де працюють за міжнародними стандартами, забезпечують пацієнтів всім тим, що вимагає протокол лікування.

"Медреформа почнеться з первинної ланки. А діаліз - це високотехнологічна спеціалізована медична допомога другого або навіть третього рівня. Реформу цієї ланки відсунули на 2020 р. Відсунули ті, хто з різних причин не хоче, щоб пацієнт мав право вибору і отримував якісну медичну допомогу", - додав Макаренко.

У той же час експерти відзначають, що в країні є всі умови для того, щоб запустити пілотний проект і за два роки апробувати всі механізми - медичні, кадрові, організаційні, фінансові. Це допоможе підготуватися до наступного етапу медреформи, впроваджувати його планомірно і ефективно.

Згідно з затвердженим в Україні нормами, тривалість діалізної сесії для пацієнта повинна бути не менше 4 години і відбуватися не менше 3 разів у тиждень. За науковими даними, це мінімально допустимий час ГД, який дає можливість пацієнту відновитися і почувати себе нормально. Згідно з протоколом, ГД також передбачає регулярний контроль рівня гемоглобіну в крові пацієнтів, а також ЕКГ і низку досліджень крові - біохімія, холестерин, гормони, тестування на вірусні гепатити В і С, а також ВІЛ/СНІД. Проте пацієнтам, у яких діагностували хронічну хворобу нирок, доводиться спочатку пройти тривалу процедуру, щоб нарешті потрапити на гемодіаліз.

Нагадаємо, 19 жовтня, Верховна Рада схвалила реформу медицини. "За" проект закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" (6327) у другому читанні та в цілому проголосували 240 депутатів.

Більше про проблеми реформування галузі гемодіалізу і перспективи її розвитку після медреформи читайте у матеріалі Ольги Скрипник "Академік Олександр Никоненко: "Гемодіаліз можуть отримати в п'ять разів менше пацієнтів, аніж його потребують ZN.UA.