ФСБ звинуватила у спробі захоплення влади фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" - адвокат

22 лютого 18:16

Тепер одного з фігурантів звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу РФ.

 

В анексованому Криму ФСБ РФ звинуватило у підготовці до насильницького захоплення влади вісьмох фігурантів другої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір", передає "Крим.Реалії". За словами адвоката, Сергія Легостова, так російська сторона намагається відійти від класичних звинувачень в участі в групі "Хізб ут-Тахрір".

"Сьогодні на слідчих заходах нас ознайомили з постановою про порушення ще однієї справи за статтею 278 кримінального кодексу Росії (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади – ред.) Додаткове обвинувачення – це спроба посилити обвинувачення і піти трохи від класичних звинувачень в участі у Хізб ут-Тахрір, з урахуванням того, що громадськість веде активну дискусію про те, що ця організація визнана терористичною абсолютно необґрунтовано", – повідомив Сергій Легостов.

У той же час адвокат Маммет Мамбетов заявив про те, що його підзахисний Серйран Салієв став "рекордсменом". Адже фігуранта справи звинуватили ще по одній статті, а саме 205.2 Кримінального кодексу Росії (пропаганда тероризму).

"Сьогодні нам повідомили про те, що порушено ще одну справу за підготовку до захоплення влади. Сейран тепер звинувачується за трьома статтями: участь у терористичній організації, пропаганді тероризму і спробі захоплення влади. Логіка цих звинувачень дуже проста: не хочеш говорити і визнавати провину – отримай по максимуму. Звинувачення висмоктується з пальця, з подій, які мали місце бути в одній кримінальній справі, в результаті поставили три статті. До речі, коли слідчі клопочуть в судах про продовження запобіжного заходу, вони завжди мотивують своє рішення тим, що Сейран нібито грав активну роль у цій групі обвинувачених", – зазначив Мамбетов.

11 жовтня 2017 року російські силовики знову провели в Бахчисараї низку обшуків і затримали 15 кримських татар. Шістьох з них окупанти підозрюють у зв'язках з організацією "Хізб ут-Тахрір". Це Марлен Асанов, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекір'яєв, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов.

Політично мотивовану "справу Хізб ут-Тахрір" неодноразово засуджували міжнародні правозахисні організації, представницькі органи кримських татар і Міністерство закордонних справ України. Однак Росія продовжує переслідувати її фігурантів за нібито "тероризм і екстремізм".

Зазначимо, що у травні 2016 року окупаційна "влада" Криму також провела обшуки і затримання в будинках кримських татар Бахчисараю. Це були перші обшуки на анексованому півострові, причиною яких назвали пошук членів забороненої в РФ організації "Хізб ут-Тахрір".