ФСБ затримала жителя Сімферополя за підозрою в "придбанні та зберіганні зброї"

19 грудня 18:51

За словами дружини затриманого, з ним не було зв'язку кілька днів.

 

В окупованому Сімферополі ФСБ РФ затримала місцевого жителя Дениса Кашука, якого нібито підозрюють у придбанні та зберіганні зброї, передає "Крим.Реалії". За словами дружини Кашука Ольги, він не виходив на зв'язок з 17 грудня, а в їхньому будинку провели обшук.

"Я звернулася в поліцію з приводу зникнення чоловіка. До мене додому приїхала оперативна група, тому що я дзвонила на 102, і взяла у мене свідчення і заяву з приводу зникнення людини. Також вони взяли його фотографію і зубну щітку. Я так розумію – біоматеріали. На наступний день прийшли співробітники ФСБ і провели обшук в нашій квартирі. Вилучили техніку та документи, які вважали потрібними. Ми запитали: що з чоловіком? Ми нічого про нього не знали. Вони сказали, що нібито він підозрюється у виготовленні вибухових речовин", – розповіла Ольга Кашук.

Вона додала, що зараз її чоловік "перебуває в ФСБ". За словами жінки, вона підозрює, що проти її чоловіка застосовували тортури, щоб він обмовив себе.

"Він домашня сімейна людина, займався рекламою. Дім – робота –дім. Весь час він проводив з дитиною. Постійно. Дитині 2 і 10 місяців", – розповіла Ольга Кашук.

У свою чергу адвокат Назім Шейхмамбетов повідомив, що ФСБ підозрює Кашука за двома статтями – 222 і 222.1 КК Росії ("незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів").

"Хочу зазначити, що мій підзахисний абсолютно аполітична людина, яка займалася своєю сім'єю, працював у сфері реклами. Щодо суду з обрання йому запобіжного заходу у мене поки що немає інформації. Чекаємо", – додав адвокат.

У той же час журналіст Антон Наумлюк повідомив у Facebook, що запобіжний захід Кашуку обиратиме підконтрольний Кремлю "Київський районній суд" Сімферополя 19 грудня.

У ФСБ поки не коментували затримання.

Раніше повідомлялося про обшуки в будинку українця Олега Приходька в селі Оріхове Сакського району. Тоді російські силовики вилучили в активіста українську символіку, прапори партії "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні CD-диски. Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв'язки на материковій частині України.

9 жовтня російські силовики затримали і вивезли Приходька разом з дружиною. Протягом доби місцезнаходження активіста залишалося невідомим.

Пізніше адвокат Назім Шейхмамбетов повідомив, що Приходьку закидають ст. 223.1 (незаконне виготовлення вибухових речовин) і ст. 205 (терористичний акт) Кримінального кодексу РФ. На наступний день Приходька заарештували. У грудні українцю продовжили арешт до 10 лютого 2020 року.

Прокуратура АР Крим (Київ) відкрила провадження у зв'язку з незаконним позбавленням волі проукраїнського активіста.