ФСБ затримала дружин заарештованих кримських татар на адмінкордоні з окупованим Кримом

08 листопада 23:11

Жінки поверталися на півострів з Херсона.

 

Російські окупанти затримали на пункті пропуску на адміністративному кордоні з анексованим Кримом групу жінок – дружин та близьких репресованих кримських татар, повідомив народний депутат від "Блоку Петра Порошенка", голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Російські окупанти кілька годин утримують на адміністративному кордоні "Армянськ" між материковою Україною і окупованим Кримом сімох жінок..: Абдуллаєву Феру, Абдуллаєву Аліме, Білялову Ліану, Джеппарову Зарину, Ісмаїлову Фатму, Куку Мер'єм, Салідінову Гузель", - написав політик на своїй сторінці у Facebook у середу ввечері, 8 листопада.

Жінок затримали під час їх повернення на окупований півострів з Херсона. При цьому у ФСБ тривалий час факт затримання заперечували, згодом заявивши, що мають право утримувати їх протягом 72 годин.

На пункт пропуску прибув адвокат Едем Семедляєв, але його не пускають до затриманих.

Запис розмови адвоката зі співробітником ФСБ опублікував російський журналіст Антон Наумлюк на своїй сторінці у Facebook.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з черговими незаконними обшуками й арештами кримських татар в окупованому Росією Криму, а також вимагає пустити міжнародних спостерігачів на півострів.

"Відчуваючи свою слабкість, російські окупанти бояться, що правда про злочини РФ в Криму, за які обов'язково доведеться відповідати, поширюється за межі півострова", - відзначили в міністерстві, закликавши міжнародне співтовариство "засудити масові порушення прав людини та основних свобод, виступити на захист жителів Криму, які потерпають від репресій російської окупаційної влади, і посилити тиск, в тому числі санкції, проти держави-агресора".