ФСБ РФ вимагає закрити суд над українськими моряками від слухачів та ЗМІ

14 сiчня 11:36

Спецслужба країни-агресора також вимагає не розголошувати результати засідання щодо продовження арешту українцям.

 

ФСБ Росії вимагає закрити від слухачів та ЗМІ судове засідання щодо продовження строку арешту українським військовополоненим морякам, яких РФ захопила в Керченській протоці в листопаді минулого року, передає ТАСС. Крім того, ФСБ вимагає не розголошувати підсумки засідання без узгодження зі слідчим.

"ФСБ звернулася в суд з позапроцесуальним зверненням з вимогою провести засідання в закритому режимі щодо продовження запобіжного заходу, посилаючись при цьому на таємницю попереднього слідства. Також вони просять не розголошувати результати без узгодження зі слідчим. Ми вважаємо це грубим порушенням принципу гласності правосуддя", - повідомив адвокат одного з незаконно заарештованих українців Сергій Бадамшин.

Як повідомлялося раніше, Лефортовський суд Москви розгляне клопотання ФСБ про продовження арешту українським морякам 15 січня.

Нагадаємо, 25 листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі на два місяця заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Згодом українських моряків вивезли до Москви, наразі більшість з них тримають у СІЗО "Лефортове". Поранених українських полонених перевезли до лікарні "Матроської тиші".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".