ФСБ погрозами примушувала харківського підприємця до шпигунства на користь Росії – СБУ

15 сiчня 13:26

Він мав збирати інформацію про підрозділи ЗСУ і наряди ДПСУ у прикордонних областях країни.

 

Федеральна служба безпеки Росії вчергове намагалась завербувати громадянина України для шпигунства на корить країни-агресора, повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Про спробу вербування українській спецслужбі повідомив приватний підприємець з Харкова, компанія якого займається товарними перевезеннями до сусідніх держав.

У квітні 2018 року, під час оформлення вантажу на російській митниці, співробітники ФСБ РФ, погрожуючи українцю конфіскацією товару і транспортного засобу, а також притягненням до кримінальної відповідальності за сфабрикованою справою, змусили його підписати зобов'язання про таємну співпрацю.

Він мав збирати інформацію про місця дислокації, чисельність та шляхи пересування підрозділів ЗСУ у прикордонних областях країни, а також відомості про персональний склад прикордонних нарядів і співробітників СБУ у складі цих підрозділів.

Збирати відповідні відомості підприємцю мали допомогти особисті зв'язки у митних та прикордонних органах України. Отриману інформацію українець мав особисто повідомляти кураторам під час закордонних поїздок.

Після повернення в Україну харків'янин звернувся до СБУ та повідомив про факт вербування спецслужбами РФ. В українській спецслужбі наголошують на тому, що спроби вербування українців ФСБ Росії є непоодинокими.

"Водночас Служба безпеки нагадує, що відповідно до ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України громадяни, які не вчинили жодних дій на виконання злочинного завдання іноземної держави, організації або їх представників, і добровільно повідомили органи державної влади про свій зв'язок з ворожою спецслужбою, звільняються від кримінальної відповідальності", - додають в СБ України.

Як повідомлялося, представники ФСБ Росії та підконтрольних їм "міністерств безпеки Л-ДНР" вербували близьких родичів українських військовослужбовців. За даними СБУ, дружини трьох офіцерів Збройних сил України були завербовані під час перебування у батьків в Росії і на тимчасово окупованій території Донбасу.

Раніше у Міністерстві внутрішніх справ розповіли, як працівники ФСБ Росії вербують українців на війну в Донбасі. Серед завербованих громадян України – люди різних вікових категорій: студенти, літні люди й навіть сімейні пари.