ФСБ після обшуків затримала імама кримської мечеті

15 квiтня 18:40

Рустема Абілєва, у якого вранці провели обшук, звинувачують нібито в "закликах до екстримізму".

 

В анексованому Криму російські силовики затримали кримського татарина Рустема Абілєва, у якого вранці провели обшук, повідомила у Facebook громадська група "Кримська солідарність". РосЗМІ повідомляють про те, що Абілєва звинувачують у нібито "публічних закликах до екстремістської діяльності".

"Сьогодні, 15 квітня 2019 року проводилися слідчі заходи в с. Штурмовому (село в Балаклавському муніципальному окрузі у складі Балаклавського району Севастополя) в будинку Рустема Абілєва, а також в мечеті... імамом якої він є. По закінченню слідчих заходів Рустем Абілєв був затриманий", - йдеться в повідомленні.

Російські ЗМІ, посилаючись на ФСБ, повідомили, що проти 35-річного Рустема Абілєва відкрили кримінальну справу за ч. 1 ст. 280 Кримінального кодексу РФ (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності). В результаті обшуку в будинку кримського татарина російські силовики вилучили нібито заборонену літературу, документи, комп'ютерну техніку та мобільні телефони.

У ФСБ стверджують, що Абілєв нібито є "послідовником вчення так званого Абу Яхья Кримського, який очолює один з найбільших салафітскіх центрів у Києві, куди виїхав після 2014 року".

Вранці, 15 квітня, російські силовики в анексованому Криму прийшли з обшуками в мечеть в селі Штурмове поблизу Севастополя. Після обшуків в мечеті силовики почали обшукувати будинок імама Рустема Абілєва.

На місці були присутні журналісти телеканалу "Росія 1", інформаційний канал окупованого Севастополя "ІКС-ТВ" та інші росЗМІ.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує фіксувати порушення в Криму і констатує, що жодного поліпшення за останні місяці на окупованому півострові не відбулося. Докладніше читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".