ФСБ намагається вербувати українських військових у соцмережах через жінок – СБУ

13 серпня 18:18

Під час листування надходить пропозиція збирати інформацію в інтересах спецслужб РФ.

 

Федеральна служба безпеки РФ намагалася завербувати керівника підрозділу Збройних Сил України, який проходить службу в районі операції Об'єднаних сил (ООС). Через соцмережу підконтрольна спецслужбам РФ жінка встановила та підтримувала контакт з українським військовослужбовцем, повідомляють у пресцентрі СБУ.

Вказується, що під час розвитку нібито особистих відносин жінка дізналась про службу чоловіка у ЗСУ. Вона намагалась отримати інформацію військового та суспільно-політичного характеру. Українському військовому було запропоновано за гроші збирати інформацію в інтересах ФСБ. У разі надання важливих даних, йому обіцяли забезпечити виїзд до Росії й надання житла. Після цієї "пропозиції" військовослужбовець звернувся до СБУ зі свідченнями щодо обставин свого вербування.

У спецслужбі зазначили, що зафіксовано численні спроби вербування українських військовослужбовців через встановлення особистих контактів у соцмережах під виглядом осіб жіночої статі. Відповідно до частини 2 статті 111 ККУ від кримінальної відповідальності звільняються українці, які на виконання злочинного завдання іноземців не вчинили ніяких дій і добровільно повідомили органам держвлади про отримане завдання.

Як повідомлялося раніше, представники ФСБ Росії та підконтрольних їм "міністерств безпеки Л-ДНР" також вербують близьких родичів українських військовослужбовців. За даними СБУ, дружини трьох офіцерів Збройних Сил України були завербовані під час перебування у батьків в Росії і на тимчасово окупованій території Донбасу.