Філарет звинуватив Епіфанія у відмові від домовленостей Об'єднавчого собору

15 травня 05:29

"Почесний патріарх" заявляє, що в грудні 2018 року була досягнута домовленість про поділ влади у ПЦУ.

 

"Почесний патріарх" Православної церкви України Філарет закликав предстоятеля ПЦУ митрополита Єпіфанія "нічого не робити всередині церкви" без його згоди; про це йдеться у зверненні Філарета, опублікованому у його Facebook.

Філарет назвав те, що відбувається у ПЦУ, двовладдям, що "може призвести до сумних наслідків". Також він звинуватив Епіфанія у відмові від домовленостей, які нібито були досягнуті ще під час об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року.

"Для того, щоб виправити становище, а його можна виправити, треба виконувати ті домовленості, які були досягнуті перед собором у присутності президента Порошенко і з архієреями. А це означає, що предстоятель несе відповідальність за зовнішнє представництво УПЦ, а патріарх відповідає за внутрішнє церковне життя в Україні, але у співпраці з предстоятелем. Предстоятель нічого не робить всередині церкви без згоди патріарха. Патріарх головує на засіданнях Священного Синоду і на зборах УПЦ заради збереження єдності, її зростання та затвердження", – йдеться в заяві Філарета.

Нагадаємо, що на святкування у Володимирському соборі Києва на честь священномученика Макарія до Філарета, який розсилав запрошення на бланках УПЦ Київського патріархату, приїхали тільки чотири єпископи з понад 60.

Святкування опинилося у центрі скандалу після того, як Філарет відправив запрошення на подію на бланках УПЦ КП, які були підписані "патріархом Київським і Всієї Руси-України" Філаретом. Також в самому тексті запрошення Православна церква України не згадувалась. У ЗМІ з'явилась інформація про наміри Філарета відновити діяльність УПЦ КП. Предстоятель ПЦУ Епіфаній запрошення отримав останнім і воно було сформульоване не в найкращій формі.

Аналітики зазначають, що від часу створення ПЦУ між Філаретом та Епіфанієм виникло протистояння за вплив у церкві. Зокрема почесний патріарх Філарет не задоволений символічним статусом і намагається отримати вирішальний вплив на життя церкви. А таким запрошенням на святкування він намагався перевірити, яка кількість ієрархів може підтримати його ідею відновлення УПЦ КП. Водночас після розгортання скандалу низка єпархій ПЦУ зробили відкриті заяви на підтримку Епіфанія.

Також однозначно підтримує Епіфанія і Вселенський патріарх, хоча не виключає скасування томосу у разі втілення сценарію відновлення Київського патріархату.