Філарет вважає невірною назву "Православна церква України"

21 сiчня 10:21

За словами колишнього предстоятеля УПЦ КП, помісну церкву варто називати Українською православною церквою.

 

Колишній предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив про те, що Православна церква України є не правильною назвою. Про це він розповів в інтерв'ю "ТСН", зазначивши, що помісну церкву варто називати Українська православна церква.

"До речі, зараз розповсюджують невірну назву "ПЦУ" - Православна церква України. Правильно – Українська православна церква. Ми ж не кажемо "Православна церква Росії" чи "Православна церква Болгарії". Це необхідно виправити", - заявив Філарет.

На ствердження, що ПЦУ є офіційною назвою помісної церкви, Філарет зауважив, що це просто неправильний переклад.

"Треба говорити правильно – Українська православна церква", - додав Філарет.

Зазначимо, що на офіційному сайті Вселенського патріархату, де опубліковано текст томосу про автокефалію ПЦУ, зазначена назва "Православна церква України".

Нагадаємо, 17 січня Верховна Рада ухвалила проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо зміни релігійними громадами підпорядкованості". Він визначає статус релігійних громад в Україні та їхнє право на зміну юрисдикції.

6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні.

Церемонія передачі палиці й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

При цьому кандидатура голови УПЦ КП Філарета на виборах не висувалася. За словами патріарха, якщо б він не відмовився від престолу, це поставило б Собор під загрозу зриву. У той же час, його обрали постійним членом Синоду ПЦУ і присвоїли титул "почесного патріарха".

Докладніше про перспективи помісної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Визнай самого себе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".