Філарет вирішив "відновити Київський патріархат" і "відмовитися від томосу"

20 червня 15:09

Філарет також заявив, що майно УПЦ КП, яке перейшло ПЦУ, нібито повинні повернути назад.

 

Так званий "помісний собор" вже неіснуючої Української православної церкви Київського патріархату скасував рішення ліквідації УПЦ КП і відмовився від томосу про автокефалію. Про це йдеться в рішенні "собору" передає "РБК-Україна". Зазначимо, що на "соборі" були присутні лише кілька єпископів з 40, запрошених "почесним патріархом" Філаретом.

У документі йдеться про те, що собор УПЦ КП, який відбувся 15 грудня минулого року, був не собором, "а зборами підписів архієреїв, одного священика та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ Київського патріархату". Крім того, у рішенні зазначено, що УПЦ КП продовжує існування, а Філарет залишається його довічним патріархом.

"Помісний собор" також заявив, що томос про автокефалію, який Українська православна церква отримала в Константинополі 6 січня 2019 року, не відповідає статутам інших автокефальних церков і ставить у залежність від Константинопольського патріархату.

"Нас не влаштовує зміст томосу про автокефалію Православної церкви", - йдеться у рішенні.

Крім того, Київський патріархат вважає, що Михайлівський Золотоверхий, Феодосіївський та Видубицький монастирі у Києві, Миколаївський монастир в Богуславі, а також всі київські парафії мають підпорядковуватися УПЦ КП. Київський патріархат заявив про права на Київську православну богословську академію, всі єпархії, монастирі, духовні навчальні заклади, братства, місії, які зареєстровані державними органами як релігійні організації УПЦ КП.

Зазначено, що всі рішення під час "собору" прийняли без дискусій і одноголосно.

Читайте також: ПЦУ заборонила військовим капеланам йти на Собор до Філарета

Як повідомлялося, більшість ієрархів ПЦУ, які належали до Київського патріархату, проігнорували сьогоднішнє зібрання "почесного патріарха" ПЦУ Філарета. На "собор" у Володимирському соборі, настоятель якого протоієрей Борис Табачек є соратником Філарета, прибули кілька єпископів з-понад 40.

Православна церква України не визнає скликані Філаретом збори. У ПЦУ заявили, що проведення "Помісного Собору" вже неіснуючого Київського патріархату означатиме розкол. А тих, хто прийде на "собор" пообіцяли відлучити від ПЦУ.

У травні Філарет у своєму зверненні заявив, що його відмова від статусу патріархату на Помісному Соборі в грудні 2018 року нічого не означає й Київський патріархат нібито ніхто не скасовував.

Аналітики зазначають, що від часу створення ПЦУ між Філаретом та Епіфанієм виникло протистояння за вплив у церкві. Зокрема почесний патріарх Філарет не задоволений символічним статусом і намагається отримати вирішальний вплив на життя церкви. Запрошенням на бланках УПЦ КП вшанувати пам'ять священномученика Макарія він намагався перевірити, яка кількість ієрархів може підтримати його ідею відновлення УПЦ КП. Водночас після розгортання скандалу низка єпархій ПЦУ зробили відкриті заяви на підтримку Епіфанія.

10 травня глава ПЦУ Епіфаній заявив, що Українська православна церква Київського патріархату юридично припинила своє існування під час Об'єднавчого Собору 15 грудня, а її відновлення може загрожувати втратою Томосу.

Детальніше про "гру" Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної "Святіший камінгаут" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".