Філарет спрогнозував терміни надання томосу про автокефалію

05 серпня 10:16

Рішення буде прийнято в серпні-вересні 2018 року.

 

Рішення про створення в Україні єдиної помісної церкви Священний Синод прийме вже в кінці літа або у вересні. Про це заявив предстоятель УПЦ КП, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, який виступає проти силового захоплення храмів. Про це повідомляє 5 канал.

За його словами, після цього всі архієреї Київського патріархату, Української автокефальної церкви і Московського патріархату, які зверталися до Вселенського патріарха з проханням про автокефалію, повинні зібратися на об'єднавчий собор.

На ньому оберуть предстоятеля Української помісної православної церкви.

"Сподіваємося, що або в кінці серпня або на початку вересня на засіданні Священного Синоду буде прийнято рішення про надання томосу. Значить, ми повинні провести об'єднавчий собор. Хто ми? Ті архієреї, які звернулися до Вселенського патріарха. Цей єпископат на архієрейському соборі повинен вибрати єдиного предстоятеля Української православної церкви ", - переконаний Філарет.

19 квітня Верховна Рада схвалила звернення до патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Відмовилися підтримати звернення тільки колишні "регіонали" з фракції "Опоблок" та групи "Відродження".

22 квітня Синод Вселенського патріархату прийняв зверненняпрезидента України Петра Порошенка та предстоятелів українських православних церков про надання автокефалії і "вирішив тісно спілкуватися і координувати свої відносини з сестринськими православними церквами з цього питання".

Детальніше про перспективи створення Української помісної православної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Церква єдності і боротьби протилежностей" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".