Філарет спрогнозував долю парафій УПЦ МП після видання томосу про автокефалію

02 серпня 23:03

Предстоятель УПЦ КП запевнив, що є противником силового переділу майна релігійних громад.

 

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет запевнив, що після видання томосу про автокефалію захоплення храмів не буде, а власниками церковної нерухомості та іншого майна, як і раніше, залишаться релігійні громади.

"Поширюється брехня, коли прихильники Московського патріархату кажуть, що нібито "Київський патріархат захоплює храми Московського патріархату". Це неможливо в принципі! Чому неможливо? Тому що нема "храмів Київського патріархату" або "храмів Московського патріархату". За українськими законами всі храми й майно належать громадам", - розповів патріарх в інтерв'ю, опублікованому на офіційному сайті УПЦ КП у четвер, 2 серпня.

Філарет уточнив, що згідно з чинним законодавством, усі храми та інше майно належить не Церкві, а конкретниим парафіям, монастирям, духовнии навчальнии закладам. Вони розпоряджаються цим майном на правах власності, користування або оренди.

"А ось уже ці громади, ці співтовариства, добровільно входять до структурм того чи іншого патріархату, через підпорядкування певному релігійному центру", - додав патріарх.

За словами предстоятеля УПЦ КП, якщо та або інша релігійна громада вирішить перейти з одного патріархату до іншого, то право на майно зберігається за нею.

"Наша позиція така: якщо більш ніж дві третини громади вирішили на своїх загальному зборах, що треба перейти з одного патріархату до іншого - то майно громада зберігає за собою, а меншість має право побудувати собі інший храм або обладнати приміщення", - пояснив патріарх Філарет.

Якщо ж рішення про перехід прийматиметься простою, а не абсолютною більшістю голосів, то, на думку голови УПЦ КП, в якості виходу з ситуації необхідно буде домовлятися про почергове користування храмом членами обох громад.

Патріарх висловив упевненість, що після видання вселенським патріархом томосу про автокефалію, кількість парафій УПЦ, які висловлять бажання перейти до УПЦ КП, суттєво зросте.

"Якщо зараз переходять десятки (парафій, - Ред.), після томосу переходитимуть тисячі", - спрогнозував Філарет.

При цьому він підкреслив, що УПЦ КП є категоричним противником будь-якого насильства або тиску на священиків і парафіян.

"Жодного насильства після томосу не буде, а майно належатиме громадам, як і тепер", - запевнив Філарет.

Він також заявив, що не сумнівається, що в майбутньому українські лаври стануть центрами українського православ'я, а не російського впливу.

"Вони будуть українськими, а не осередками "русского міра". Коли - не знаю, Бог знає. Можливо, через кілька місяців після томосу, а можливо, через кілька років... Ніхто не піде "захоплювати Лавру", як лякають МП!", - підсумував предстоятель ЦПЦ КП.

Як повідомлялося раніше, під час Хресної ходи у Києві 28 липня представник Його Святості Вселенського Патріарха Варфоломія митрополит Галльський Еммануїл у виступі з нагоди 1030-річчя з дня хрещення Київської Русі-України зауважив, що: українська церква і її провідники мають право на своє місце серед церков.

Детальніше про перспективи створення Української помісної православної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Церква єдності і боротьби протилежностей" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".