Філарет пояснив, чому не запрошував Епіфанія вшанувати пам'ять священномученика Макарія

10 травня 16:50

Запрошення Епіфанію оформлено на бланку УПЦ КП.

 

Патріарх Філарет запросив Митрополита Епіфанія вшанувати пам'ять священномученика Макарія та уточнив, що раніше не запрошував главу Православної церкви України тим, що з часу з початку року жодного разу не проводив з ним літургії.

"Ваше Блаженство! До мене дійшла інформація із засобів масової інформації, що Ви висловили незадоволення тим, що я не запросив Вас на святкування пам'яті святого священномученика Макарія, митрополита Київського. Причина полягає в тому, що Ви, після обрання Вас Предстоятелем УПЦ, жодного разу зі мною не звершували Божественну літургію - протягом п'яти місяців. У мене виникла думка, може вона помилкова, що Ви вважаєте приниженням для себе служити з Патріархом Філаретом?", - йдеться в оприлюдненій на сторінці Філарета у Facebook заяві.

Він також зазначив, що Епіфаній хотів провести святкування не у Володимирському соборі в Києві, де зберігаються мощі священномученика Макарія, а в Дніпрі або Маріуполі.

"Тому, оскільки своїм незадоволенням Ви висловили бажання взяти участь у святкуванні покровителя нашої Української Православної Церкви сщмч. Макарія, митрополита Київського, я з радістю запрошую Ваше Блаженство на свято святителя Макарія у кафедральному патріаршому соборі 14 травня 2019 р., де ми щорічно збираємося всім єпископатом для утвердження нашої єдності і зміцнення нашої Церкви", - додав Філарет.

При цьому запрошення оформлено все на тому ж бланку Української православної церкви Київського патріархату.

Зазначимо, що згідно з церковними канонами Епіфаній не може бути на богослужінні "просто гостем". За рангом він повинен або очолювати богослужіння або брати участь в ньому на рівних. Таким чином, він не може просто бути присутнім на богослужінні, яке очолює Філарет. Прикладом є урочиста літургія на Фанарі, коли Вселенський патріарх Варфоломій служив нарівні з наймолодшими (за віком і з точки зору статусу в церкві) предстоятелями інших церков.

Кілька днів тому деякі засоби масової інформації поширили копії запрошень на зустріч за підписом Філарета, зроблені на бланках Київського патріархату, розпущеного ще в грудні перед об'єднавчим собором. Такі запрошення отримали майже всі єпископи новоствореної Православної церкви України.

Глава ПЦУ митрополит Епіфаній розповів, що його на цю зустріч не запрошували і визнав, що між ним і "почесним патріархом" ПЦУ Філаретом існує конфлікт.

6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі палиці й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. 30 січня було офіційно зареєстровано Київську митрополію ПЦУ.