Фігуранту "справи Хізб ут-Тахрір" Абдулганієву терміново потрібна меддопомога — Денісова

10 сiчня 15:01

Ненадання медичної допомоги тим, кого утримують в СІЗО, суперечить міжнародному гуманітарному праву.

 

Фігуранту красногвардійської "справи Хізб ут-Тахрір" Ескандеру Абдулганієву, якого утримують у СІЗО-1 окупованого Росією Севастополя, необхідна невідкладна медична допомога, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Напередодні адвокат Ліля Гемеджи прирівняла до катувань умови, у яких утримують її підзахисного у слідчому ізоляторі.

"Протягом тривалого часу громадянина України турбував сильний зубний біль, внаслідок чого піднімалася висока температура тіла. У медичній частині пенітенціарної установи видалили хворий зуб, але рана так і не зажила і продовжує кровоточити. Крім того, раніше у Ескендера Абдулганієва запалилася кіста на куприку, яка викликала сильний біль, але медична допомога так і не була надана", - повідомила Денісова.

Вона вказала на те, що ненадання медичної допомоги суперечить ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, а також пункту 22 Мінімальних стандартних правил поводження із в'язнями від 30 серпня 1955 року, які схвалила Економічна та Соціальна Рада ООН.

"У невідкладному порядку прошу уповноважену з прав людини в РФ Тетяну Москалькову вжити термінових заходів для відновлення прав громадянина України, а саме сприяти проведенню повного медичного обстеження, за результатами якого надали кваліфіковану медичну допомогу", - додала Денісова.

Напередодні у Ростові-на-Дону відбулося попереднє засідання по суті щодо фігурантів красногвардійської "справи Хізб ут-Тахрір". Російский суд відмовив адвокатам у клопотанні про припинення провадження щодо кримчан та ухвалив рішення про етапування Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаірова і Рустема Емірусеінова із анексованого Криму до Росії. Після засідання Гемеджи повідомила про проблеми зі здоров'ям у свого підзахисного, та заявила, що ненадання меддопомоги є катуванням.

Нагадаємо, 14 лютого, російський силовики провели чергові обшуки в будинках кримських татар. Обшуки проводилися в Емірусеїнових, Абдулганієвих і Абхаїрова у смт Октябрське та селі Амурське (Красногвардійський район) в анексованому Криму. Проти усіх трьох порушено кримінальні справи за підозрою в організації та участі у діяльності забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір"

У зв'язку з незаконними обшуками й арештами кримських татар Нацполіція АР Крим відкрила кримінальне провадження за ознаками злочину ч. 2. ст. 162 (порушення недоторканносіт житла) Кримінального кодексу України. Пізніше Слідчі Головного управління Нацполіції в Автономній Республіці Крим відкрили провадження за частиною 1 статтею 146-1 Кримінального кодексу України (насильницьке зникнення) через незаконне затримання Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаірова і Рустема Емірусеінова.

Крім того, окупанти примусово записали громадянином РФ Ескендера Абдулганієва, якого разом з іншими кримськими татарами затримали 14 лютого.