Фігуранти "справи Хізб ут-Тахрір" залишаться в СІЗО

29 листопада 07:15

Усі троє фігурантів залишаться в слідчому ізоляторі до 13 січня 2020 року.

 

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму відхилив апеляційну скаргу на продовження арешту фігурантам червоногвардійської "справи Хізб ут-Тахрір". Рустем Емірусеїнов, Арсен Абхаїров і Ескендер Абдулганієв злишаться у СІЗО, повідомляють Крим.Реалії.

Зазначається, що всі троє залишаться в слідчому ізоляторі до 13 січня 2020 року.

Судове засідання відбувалося в закритому режимі. За словами адвоката Назіма Шейхамбетова, на оприлюднення змогли потрапити тільки двоє людей: батьки Емірусеїнова і Абдулганієва.

"Засідання було закритим, хоча наші підзахисні брали участь по відеоконференцзв'язку з ізолятора. Нічого спільного з реальною дійсністю немає: суд використовує стандартні формулювання про те, що внаслідок тяжкості статті формат відкритого засідання може нести загрозу учасникам процесу. В ході засідання наші підзахисні заявили в суді, що є громадянами України, і зажадали застосування до них IV Женевської конвенції", – сказав адвокат.

Шейхмамбетов підкреслив, що скарг на здоров'я фігуранти "справи Хізб ут-Тахрір" не мають.

"Один із підзахисних скаржився на холод в камері. За його словами, камера не опалюється досі. Йдеться не про всі камери в Сімферопольському СІЗО, тільки про деякі", – зазначив адвокат.

Нагадаємо, 27 березня співробітники ФСБ РФ і Росгвардіі провели незаконні обшуки та затримання у будинках 25 кримських татар в анексованому Криму. Переважна більшість обшуків проводилася в окупованому Сімферополі, у межах фабрикованої російськими окупантами "справи Хізб ут-Тахрір".

Затримали понад 20 осіб. Трьох із них – Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова та Владлена Абдулкадирова – у російському Ростові-на-Дону, куди вони приїхали знімати "суд" над політв'язнями. Підконтрольний окупантам "суд" заарештував затриманих, їх вивезли з Криму на територію РФ.

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".