Фахівчиня пояснила основні помилки України в боротьбі з Covid-19

26 березня 14:14

"Зосередження пацієнтів у великій лікарні - дає можливість організувати достатній кисневий режим, а також дозволить зменшити кількість залучення лікарняного ресурсу, за однакової кількості ліжок".

 

Стратегія розгортання великої кількості опорних лікарень з одночасною госпіталізацією пацієнтів з легкою та середньою важкістю COVID - є основною помилкою. Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловила засновниця "Української федерації боротьби з раком" Олена Шержукова.

"Єдину вірну тактику продемонстрували китайці, розмістивши всіх інфікованих а одному великому шпиталі. При цьому, і вони теж визнають, що основною стратегією вибору є сортування пацієнтів - легкі та середні пацієнти лікуються вдома, в умовах ізоляції! Транспортування їх до лікарень - лише збільшує ризики додаткового інфікування як персоналу, так і збільшує важкість перебігу захворювання", - пише волонтерка.

Шержукова зауважила, що, спираючись на світовий досвід, лише декілька українських міст прийняли правильне рішення. У Львові, Дніпрі та Харкові опорними визнано 2-3 інфекційні лікарні, де буде зосереджено лікування важко хворих пацієнтів.

"Зосередження пацієнтів у великій лікарні - дає можливість організувати достатній кисневий режим (адже неможливо збудувати кисневі станції в усіх маленьких районних лікарнях), а також дозволить зменшити кількість залучення лікарняного ресурсу, за однакової кількості ліжок", - пояснила фахівчиня.

Свій допис Шержукова розмістила у якості доповнення до допису користувача, який наголосив на нелогічності розподілу інфекційних лікарень для роботи зі зараженими у Києві.

"Тобто 3 дитячі лікарні, 2 пологових будинки і лише 3 лікарні для дорослих на весь Київ! Дивлячись на статистики з інших країн, для осіб, яким потрібна госпіталізація, складається враження, що департамент охорони здоров'я проживає в іншому середовищі, ніж весь світ", - написав Володимир Яременко.

Раніше повідомлялося, що в Україні у випадку недотримання профілактичних заходів число заражених коронавірусною інфекцією може скласти від 200 тисяч до 1 мільйону осіб.

За словами головного санітарного лікаря, уряд враховує всі розрахунки та впроваджує певні превентивні заходи, відповідно до ситуації поширення коронавірусу на території України.

Нагадаємо, Кабінет міністрів продовжив карантинні заходи в Україні ще на місяць - до 24 квітня.

На засіданні в середу, 25 березня, внесено зміни до раніше прийнятих урядом актів, якими дію раніше введених карантинних заходів продовжено з 3 до 24 квітня поточного року. Продовження карантину міністри проголосували одноголосно.