Евакуація з Уханя: ПЦУ і УГКЦ нагадали українцям про милосердя

20 лютого 23:24

Церква не коментує медичну сторону питання. Але моральний аспект ігнорувати не може.

 

Православна церква України та Українська греко-католицька церква закликали українців бути милосердними до співвітчизників, евакуйованим з Китаю через спалах коронавіруса COVID-19. Заяви церков було зроблено на тлі агресивної поведінки українців у різних куточках країни через небажання приймати співгромадян з Уханя.

"Страх і відчуження підштовхують людей до неприйняття... Заклик до милосердя і любов до ближнього - основа Божого Закону. Нехай страх перед хворобою не затуманює наші розум і совість, нашу людяність", - йдеться в заяві, поширеній пресслужбою ПЦУ в четвер, 20 лютого.

У ПЦУ відзначили, що коментування медичного аспекту проблеми не входить до компетенції церкви. Але ігнорувати моральну складову вона не може.

"Ми зобов'язані вказати на моральну сторону виклику, з яким зіткнулося наше суспільство", - пояснили в помісної церкви.

Предстоятель УГКЦ митрополит Святослав (Шевчук) констатував, що поведінка учасників протестів далеко від християнської. Пояснивши, що людьми рухає страх зараження невідомої їм хворобою, так як українська система охорони здоров'я далека від досконалості.

"Для того, щоб перебороти страх, не вистачає почуття людяності і чесноти християнської любові до ближнього. Не таким небезпечним є коронавірус, як вірус ненависті і зневаги до людини. Якщо коронавірус можна побороти різними медичними методами, то від вірусу ненависті нас може захистити лише сила любові", - цитує Святослава пресслужба УГКЦ.

Голова УГКЦ закликав владу вжити всі заходи для забезпечення безпеки українців. А українців – не заважати поверненню своїх співгромадян на Батьківщину.

Як повідомлялося, 20 лютого борт з евакуйованими з Уханя українцями та іноземцями приземлився в Харкові. Перед вильотом з КНР всі пасажири пройшли обстеження, ознак респираторых захворювання медики не виявили ні в кого з тих, кого взяли на борт. З Уханя евакуювали 45 українців і 27 іноземних громадян. Трьом громадянам і дівчині з собачкою відмовили в евакуації із зони спалаху коронавіруса COVID-19.

Громадян доставили на двотижневу обсервацію в закритий медцентр МВС у Нових Санжарах Полтавської області. Щоб не допустити цього, місцеві жителі заблокували дорогу, до Нових Санжар стягнули поліцію і Національну гвардію. В ході зіткнень постраждало 10 людей, у тому числі 9 правоохоронців.

Увечері до Нових Санжар вилетіли прем'єр Олексій Гончарук та голова МОЗ Зоряна Скалецька для організації роботи оперативного штабу.

Президент Володимир Зеленський присоромив українців за таке ставлення до співгромадян, запевнивши, що "Україна не здаватиме своїх". Одночасно він погрожував розмістити евакуйованих українців у будинках своїх політичних опонентів "у Кончі-Заспі".

Очевидно, що ні українська влада, яка протягом місяця не могла організувати евакуацію, ані самі українці не змогли гідно вирішити завдання вивезення співгромадян із зони епідеміологічного лиха. Детальніше про те, як Україна зустрічала співвітчизників їх Уханя, читайте в матеріалі Тетяни Сіліної "Український сором".