Епіфаній вказав на відсутність підстав для зміни Статуту ПЦУ

10 травня 19:49

Предстоятель помісної церкви розповів, коли вона зможе отримати статус патріархії.

 

Предстоятель Православної церкви митрополит Епіфаній висловив упевненість, що сьогодні немає необхідності скликати Помісний Собор і вносити зміни до Статуту ПЦУ. Розмови про зміну Статуту в поточних умовах предстоятель ПЦУ назвав недоречними, однак не виключив, що в майбутньому може бути порушене питання про надання помісній церкві статусу патріархії.

"Звучать думки про те, що буде скликаний Собор для зміни статуту, але це не відповідає дійсності. Оскільки право скликати Собор мають предстоятель, Священний Синод або Архієрейський Собор. Змінити Статут має право тільки Помісний Собор. А щоб його скликати, потрібно пройти через певну процедуру", - розповів митрополит Епіфаній в інтерв'ю виданню LB.ua, опублікованому в п'ятницю, 11 травня.

Він пояснив, що для проведення Помісного Собору предстоятель має звернутися з відповідною пропозицією до Священного Синоду. І якщо Синод підтримує ініціативу, то вже Архієрейський Собор формує порядок денний та виносить питання на розгляд Помісного Собору.

"Юридичних механізмів проведення Помісного собору без згоди предстоятеля, минаючи Священний синод та Архієрейський собор, не існує. Інакше це означатиме розкол", - підкреслив митрополит.

Епіфаній також вказав на несвоєчасність внесення будь-яких поправок до Статуту ПЦУ.

"Зараз говорити про зміну статуту недоречно. Чому? Ми отримали Томос, взяли на Об'єднавчому соборі статут, яким зараз і керуємося, який юридично завірений також державою", - підкреслив митрополит.

При цьому він не виключив, що в майбутньому ПЦУ домагатиметься підвищення статусу з митрополії до патріархії, але перед цим необхідно об'єднати більшість українських православних в лоні єдиної церкви, а також встановити євхаристійне спілкування з помісними церквами.

"У Вселенській патріархії не заперечують того, що у майбутньому Українська церква матиме статус патріархату... Якщо Церква буде об'єднана, і більшість православних в Україні приєднаються до неї, я не бачу жодних перешкод з боку Вселенського патріарха щодо надання нам честі бути патріархатом. Зараз ми є автокефальною церквою в статусі митрополії", - пояснив Епіфаній.

Кілька днів тому низка видань поширили копії запрошень на зустріч за підписом Філарета, зроблені на бланках Київського патріархату, розпущеного ще в грудні перед об'єднавчим собором. Такі запрошення отримали майже всі єпископи новоутвореної Православної церкви України. За даними ЗМІ, Філарет розраховує на відродження УПЦ КП з собою на чолі.

Голова ПЦУ митрополит Епіфаній розповів, що його на цю зустріч не запрошували і визнав, що між ним і "почесним патріархом" ПЦУ Філаретом існує конфлікт.

10 травня Філарет відправив Епіфанію запрошення на все тому ж бланку УПЦ КП.

Нагадаємо, 6 січня Україна отримала Томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні.

Церемонія передачі палиці й Томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Докладніше про перспективи помісної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Визнай самого себе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".