Експертна група закликала владу утриматися від ревізії закону про мову

19 червня 01:18

Голова Експертної групи віце-прем'єр-міністр Павло Розенко запропонував не маніпулювати мовним питанням напередодні виборів.

 

Учасники Експертної групи з питань мовної політики на засіданні, яке відбулося 18 червня, закликали Президента України, Кабінет Міністрів України, Верховну Раду України, місцеві органи державної влади та органи місцевого самоврядування, а також політичні партії і політиків, які беруть участь у передвиборній кампанії, консолідувати свої зусилля для успішної імплементації закону і утриматися від дій, які можуть нівелювати реалізацію закону або призвести до його ревізії.

Повідомлення про це з'явилося на сайті Кабінету міністрів.

"Сьогодні ми є свідками і учасниками неоднозначних дискусій, які розгортаються в ЗМІ за законом України про функціонування української мови як державної. Тривожні заяви і ревізіоністські заклики щодо цього закону звучать від представників оточення Президента. У зв'язку з цим дуже серйозна небезпека чергового реваншу в цій сфері і "відкату" назад. Тому ми повинні зробити все від нас залежне, щоб норми закону запроцювали в повному обсязі і мали незворотний характер", - сказав Павло Розенко, відкриваючи засідання.

Серед першочергових кроків, які повинні бути здійснені вже до 23 липня, Павло Розенко назвав, зокрема, подання пропозицій щодо складу Національної комісії зі стандартів державної мови і кандидатури на посаду Уповноваженого із захисту державної мови. "З сьогоднішнього дня всі члени Експертної групи, які представляють відповідні міністерства і центральні органи виконавчої влади, мають ще більш активно включитися в процес реалізації закону, більше того - необхідно прискорити реалізацію деяких передбачених ним положень", - підкреслив він.

На переконання Експертної групи, тільки широке роз'яснення норм закону, донесення правдивої інформації і приклади того, що закон спрямований на захист української мови, а не на утиск інших, може протидіяти маніпуляціям непорядних політиків, які кожні вибори намагаються використовувати мовне питання для розколу країни і залучення на свій бік якомога більше супротивників української мови.

Раніше, після перемоги на виборах, Володимир Зеленський пообіцяв захищати українську мову, проте має зауваження до мовного законопроекту.

"Я повинен як гарант захищати українську мову, і я це буду робити", - сказав Зеленський.

Раніше Зеленський заявив, що виступає за збереження мовлення на телебаченні російською мовою, а питання прийняття "мовного закону" на його думку "треба глибоко вивчити" і "дізнатися думку громади з приводу цього закону". Екс-президент Порошенко підписав мовний закон 15 травня, незадовго до інавгурації обраного президента Володимира Зеленського.