Експерти назвали можливі причини обвалу будинку в Дрогобичі

13 вересня 21:28

Фахівці встановили, що в будинку несуча стіна перебувала в аварійному стані.

 

Експерти зробили кілька невтішних висновків у ході інспекції будинку в Дрогобичі, де нещодавно сталася трагедія. Про це вони поінформували громадськість в ході прес-конференції, передає Укрінформ.

Зокрема, фахівець ДП "Західний експертно-технічний центр держпраці" Роман Колдра повідомив про те, що в будинку на Грушевського середня несуча стіна була в аварійному стані.

"При проведенні технічного та візуального обстеження встановили, що руйнування сталося внаслідок того, що середня несуча стіна, на яку спираються дві інші, була в непридатному для експлуатації стані. Після більш детальних експертиз визначили, що вона аварійна. Сам процес, поштовх, з якого це почалося, вимагає більш детального обстеження", - сказав він.

Експерт додав, що для остаточного встановлення причини обвалу потрібно провести гідрологічні дослідження.

На думку фахівців, обвал будинку міг виникнути також внаслідок невеликого поштовху - зокрема, від вібрації, викликаної проїздом вантажівки.

Доктор технічних наук НУ "Львівська політехніка" Богдан Демчина у свою чергу сказав, що однією з причин є втрата стійкості несучої стіни, яка дала тріщину.

"Це руйнування є специфічне, адже воно раптове. В ході проведення експертиз ми з'ясували, що цегла, з якої побудували несучу стіну, не відповідає нормам. Ми склали математичну модель, ЗD-модель будівлі, і чекаємо висновків геологів, експертизу для того, щоб провести подальші розрахунки", - додав Демчина.

Узагальнений висновок про причини обвалу очікується через три тижні.

Нагадаємо, близько 3:00 ночі 28 серпня в чотириповерховому будинку на вулиці Грушевського в Дрогобичі Львівської області прогримів вибух. Він обрушив один з чотирьох під'їздів будинку з першого по четвертий поверх. Спочатку повідомлялося лише про одного загиблого і семеро постраждалих.

За фактом обвалу частини житлового будинку відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 270-1 (умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) і ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу.

Первісною причиною обвалення називали вибух газу, пізніше від цієї версії відмовилися.

Поліцейські затримали двох працівників комунального підприємства - 57-річного чоловіка та 60-річну жінку.