Експерт: "Щоб не хакнули ваш мозок — черпайте інформацію з різних джерел"

01 грудня 15:48

Більше не потрібно зламувати ЦВК, простіше зламати мозок людини

 

Чи можна захиститися від технологій, які роблять нас і цілі держави дедалі прозорішими? Як не впійматися на вудку перших, куди ми роками добровільно зливаємо дані про себе, і захиститися від других, що безцеремонно зламують наші таємниці? Про це та багато іншого у своєму інтерв'ю DT.UA розповів експерт по безпеці, співзасновник компанії Haсken і Школи "білих" хакерів Єгор Аушев.

"Потрібно працювати над самоосвітою, для того, щоб не дозволити хакнути свій мозок, - говорить Єгор Аушев. - Отримувати інформацію з різних джерел. Світ буде в рази агресивнішим. Усі алгоритми, що використовуються сьогодні, - лише початок нової глобальної історії. Параметрів нагромаджуваної інформації ставатиме дедалі більше, як і таргетованих доріжок до кожного з нас".

"Ми справді точно не знаємо, наскільки чесні той-таки Фейсбук або Google, коли запевняють, що ні в кого немає доступу до їхніх даних, - продовжує експерт. - Проте можна припустити, що всі наші лайки, вподобання, результати опитувачів… збираються у спеціальних особистих профайлах того ж Фейсбуку. Який, своєю чергою, має доступ до Інстаграму та іншим мереж".

"Ось, припустимо, ви вирішите стати президентом, і вам потрібно отримати максимальну аудиторію в Інтернеті й таргетувати її правильними меседжами, - розповідає Єгор Аушев. - І раптом (чи не раптом) Фейсбук вирішить підтримати саме вас і дасть вам доступ до профайлів користувачів. Перед вами - повністю оцифрована країна, сегментована з урахуванням своїх уподобань, схильностей і звичок. Ви знаєте, о котрій годині котра з груп лягає спати, що й де любить їсти, що читати, яким транспортом їздити тощо.

Тобто Фейсбук підтримує вас і, по суті, забезпечує вам перемогу. Більше не треба зламувати ЦВК, простіше зламати мозок людини, - впевнений співзасновник школи"білих" хакерів. - Ви любите тварин? То ось же він - ваш кандидат! Так зароджуються симпатії. А потім ви й самі не помітите, як ідете на референдум, оголошений вашим кандидатом уже як президентом. Ваш мозок давно хакнули і вклали в нього те, що потрібно комусь. І це вже зовсім інша демократія, яка проходить через цифрові системи", - завершив Єгор Аушев.

Детальніше читайте у матеріалі Інни Ведернікової "Єгор Аушев. "Хакнути" мозок легше, ніж зламати сайт ЦВК" у тижневику "Дзеркало тижня.Україна"

Повну відео-версію інтерв'ю із Єгором Аушевим дивіться тут