Екс-начальника Генштабу Заману відправили у СІЗО

26 лютого 01:38

Суд заарештував генерала без права внесення застави.

 

Колишнього начальника Генерального штабу Збройних сил України Володимира Заману, підозрюваного у державній зраді, заарештували на 1 місяць без права внесення застави. Згідно з рішенням Печерського районного суду, винесеним у ніч на вівторок, 26 лютого, Заману мають тримати під вартою до 27 березня.

"Розглянувши клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою... суд ухвалив клопотання прокурора задовольнити і застосувати у відношенні Замани Володимира Михайловича запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Строк тримання під вартою обраховувати до 27.03.2019 року", - зачитав суддя резолютивну частину рішення.

Повний текст ухвали буде оголошено о 9:00 1 березня. У захисту є право оскаржити запобіжний захід у апеляції.

25 лютого колишнього начальника Генштабу ЗСУ Володимира Заману затримали за підозрою в державній зраді. У повідомленні про підозру зазначено, що Замана скоротив 14 тисяч військовослужбовців, розформував 70 військових частин і з'єднань, у тому числі - зенітні ракетні бригади і дивізіони, 19 авіаційних частин, а бригаду тактичної авіації переформував на ескадрилью. Він також підпорядкував всі частини тактичної групи "Крим" ЗСУ командувачу ВМС Юрію Ільїну, який в 2014 році зрадив присягу і перейшов на службу до росіян.

Володимир Замана раніше був командувачем Військово-Морських сил ЗСУ та начальником Генштабу ЗСУ (18 лютого 2012 – 19 лютого 2014рр). Тодішній президент Віктор Янукович, якого засудили за держзраду на 13 років, призначив Заману заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони, коли той звільнився з посади голови Генштабу. Однак через кілька днів Замана подав у відставку. За його словами, він написав рапорт у зв'язку з політичною ситуацією в країні та незгодою з втягуванням ЗСУ в громадянський конфлікт.

12 травня 2014 року Олександр Турчинов, будучи тоді в. о. президента України, скасував указ Януковича про призначення Замани заступником секретаря РНБО. У свою чергу Петро Порошенко ставши президентом звільнив Заману з військової служби в запас.