Екс-голова Вищого госпсуду часів Януковича просить притулок в Австрії

17 квiтня 18:50

Прокурор просив обрати Віктору Татькову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Суд відхилив клопотання.

 

Підозрюваний у незаконному розподілі справ колишній голова Вищого господарського суду Віктор Татьков подав запит на отримання притулку в Австрії, йдеться в ухвалі Печерського районного суду Києва.

"Відповідно до повідомлення компетентних органів Республіки Австрія, ОСОБА_3 (екс-суддя Татьков – ред.) не погодився на спрощену процедуру видачі до України та подав запит на отримання притулку в Австрії, що свідчить про умисне його ухилення від слідства та суду", - йдеться в ухвалі.

На судовому засіданні 29 березня прокурор Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України клопотав про обрання Татькову запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, проте суд відхилив клопотання.

Сторона обвинувачення наполягала на тому, що прокурорами вжито всіх необхідних заходів для вручення екс-судді повідомлення про підозру, тож він набув статусу підозрюваного.

"У зв'язку з неможливістю вручення повідомлення про підозру в день його складання, письмове повідомлення про підозру ОСОБА_3 направлено за місцем його проживання поштою, а також для передачі вручено адміністрації за місцем його роботи - Вищий господарський суд України. Відповідно до інформації Вищого господарського суду України, повідомлення про підозру направлено за місцем його реєстрації.", - наголошується у судовій ухвалі.

Слідство вважає, що перебуваючи на волі, підозрюваний може переховуватися від слідства, впливати на свідків та іншим чином перешкоджати розслідуванню або вчинити інші кримінальні правопорушення.

Слідчий суддя наголосив на тому, що за відсутності підозрюваного клопотання про обрання такого запобіжного заходу розглядається лише якщо прокурором буде доведено, що той оголошений у міжнародний розшук. Але станом на 8 лютого Татьков у міжнародному розшуку не перебував.

Як повідомлялося, 18 жовтня 2016 року співробітники ГПУ повідомили про підозру у вчиненні злочинів суддям Вищого господарського суду України Артуру Ємельянову та Віктору Татькову, які в 2011-2014 роках обіймали посади голови та заступника голови суду.

Судді підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 статті 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 2 статті 376-1 (незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду) Кримінального кодексу України.

4 листопада того ж року адвокат Татькова повідомив слідчих, що його підзахисний виїхав за кордон на лікування. У зв'язку з цим ГПУ не зверталася до суду з клопотанням про обрання йому запобіжного заходу.