Екологічна катастрофа в анексованому Криму: причини і наслідки

07 вересня 14:35

Люди скаржаться на погіршення здоров'я, страждає флора і фауна окупованого півострова. Дітей із зони забруднення евакуюють.

 

Північні райони анексованого Росією Криму і суміжні райони Херсонської області на материковій частині України страждають від викидів отруйних хімічних речовин. Повідомлення про масштабні викиди в Армянську (Крим) почали надходити ще 25 серпня, за даними ЗМІ, вперше вони були зафіксовані 23-24 серпня. Їх наявність окупаційна "влада" півострова визнала тільки 28 числа.

Жителі Армянська і Красноперекопська скаржаться на різкий запах у повітрі, появу на речах маслянистого жовтуватого нальоту і їх стрімке псування (іржавіння). І страждають від шкірних висипань, сльозотечі, нежитю, утрудненого дихання і першіння в горлі. Фіксуються випадки загибелі домашніх тварин (коти, рогата худоба) і птахів (голуби, горобці), жовтіють крони дерев.

За попередніми даними, у повітря потрапляє сірчистий ангідрид – токсичний безбарвний газ із характерним різким запахом, схожим до того, коли спалахує сірник. Реагуючи з водою, він призводить до випадання кислотних дощів, негативно впливає на слизові оболонки і дихальну систему, що може спровокувати зупинку дихання і смерть.

Не тільки окупований півострів

У кінці серпня представник президента України в АР Крим Борис Бабин констатував істотне погіршення екологічної ситуації в Херсонській області.

"Забруднення повітря і земель... відбувається і на материковій Україні в прикордонних із окупованим півостровом районах Херсонської області. Жителі сіл Чаплинського району, які проживають у межах видимості цих заводів, змушені щодня вдихати вихлопи, що йдуть з Криму", - зазначав Бабін.

Він вимагав від правоохоронних органів якнайшвидшого проведення екологічного моніторингу в регіоні та притягнення винних у забрудненні до відповідальності.

На початку вересня українські прикордонники у складі прикордонного загону у Херсонській області зафіксували підвищений вміст у повітрі шкідливих хімречовин. Після чого почали патрулювати адмінмежу з Кримом посиленими нарядами і в засобах індивідуального хімзахисту. Зі складу нарядів виключили жінок-військовослужбовців.

Напередодні в ЗМІ з'явилася інформація про те, що в Херсонську обласну лікарню з підозрою на хімічне отруєння (сльозотечею і набряком гортані) госпіталізовано 15 дітей. Пізніше уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова спростовувала її.

"Є ознаки, що у когось боліло горло, кон'юнктивіт, фарингіт, ларингіт. Але поки, на цю хвилину, хімічне отруєння не підтверджене, і госпіталізації не було", - зазначила вона.

Однак вже у п'ятницю, 7 вересня, були зафіксовані випадки отруєння прикордонників, які несли службу на КПВВ "Каланчак" з окупованих Кримом. Як повідомив голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, після зміни вітру і потоків повітря з боку Криму у прикордонників погіршився стан, з'явилися діарея і печіння в органах дихання. Стан більшості постраждалих покращився після надання їм допомоги на місці, однак п'ятьох таки госпіталізували в розташований в Одесі госпіталь Державної прикордонної служби.

Причини викидів

У забрудненні навколишнього середовища підозрювали три підприємства, що працюють на окупованому півострові: "Кримський содовий завод" і ВАТ "Бром" (кол. "Перекопський бромний завод") в Красноперекопську і завод "Титанові інвестиції" (перереєстрований "Кримський титан", пов'язаний із Дмитром Фірташем) в Армянську.

"Віце-прем'єр" окупаційного уряду Криму Ігор Михайличенко називав причиною викидів випаровування вмісту кислонакопичувача на філії заводу "Титан" через спеку і брак води. Майже 80% води на півострів надходило через Північно-Кримський канал, який з'єднував його з Дніпром. Після анексії Криму Росією Україна припинила постачання води.

"Роботу заводу "Титан" припинено на два тижні у зв'язку із збільшенням концентрації в повітрі шкідливих речовин", - заявив 4 вересня так званий "голова Криму" Сергій Аксьонов (кличка "Гоблін"). Пізніше стало відомо про те, що завод продовжує працювати.

У свою чергу українські розвідники називають можливою причиною екологічної катастрофи на півночі півострова незаконні військові навчання окупантів 13-19 серпня (за кілька днів до перших викидів). За їхніми даними, під час навчань, що проводилися на півночі Криму, російські військові потрапили снарядом у відстійники титанового і содового заводів.

Евакуація дітей і ситуація у постраждалих містах

У вівторок, 4 вересня, Аксьонов заявив про початок евакуації з міста дітей дошкільного та шкільного віку. "Прийнято рішення всіх дітей міста Армянська шкільного і дошкільного віку, дошкільного - з мамами ... відправити відпочивати в наші кримські санаторії", - заявив він.

У школах міста були оголошені двотижневі канікули, але режим НС введений не був. Більш того, окупанти Криму традиційно звинуватили Україну в "нагнітанні ситуації" і "дезінформації населення" щодо масштабів екологічної катастрофи.

У середу, 5 вересня, у місто прибули автобуси для евакуації та російські силовики. Ситцація в місті стала близькою до панічної: люди їдуть, і, незважаючи на концентрацію силовиків у місті, починають поширюватися дані про мародерство.

Напередодні два з трьох українських контрольних пунктів в'їзду-виїзду на адмінмежі з окупованим півостровом припинили роботу в зв'язку з погіршенням екологічної ситуації. Повноцінний пропуск громадян та транспорту здійснює тільки КПВВ "Чонгар".

"З метою збереження життя і здоров'я персоналу Держприкордонслужби та громадян, які проживають поблизу адмінмежі і прямують через КПВВ, у зв'язку з небезпечною екологічною ситуацією... прийнято рішення про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в'їзду-виїзду "Каланчак" і "Чаплинка", - повідомив помічник голови ДПСУ Олег Слободян.

Пропуск громадян України, які проживають в анексованому Криму, буде проводитися за спрощеною процедурою. "Громадяни України з окупованого півострова, які будуть намагатися врятуватися від стихійного лиха на материковій Україні, будуть оформлятися у спрощеному порядку", - додав він.

Реакція на викиди

Президент України Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони (РНБО) запропонував створити міжнародну експертну групу для з'ясування причин і масштабів екологічної катастрофи в окупованому Росією Криму.

І доручив прем'єр-міністру Володимиру Гройсману та ДПСУ створити всі умови, щоб запросити дітей з Армянська в Херсонську область, для їхнього захисту й оздоровлення.

Пізніше губернатор Херсонської області Анатолій Гордєєв повідомив про те, що заклади області готові прийняти дітей із зони хімзабруднення. І додав, що у зв'язку з погіршенням ситуації може знадобитися евакуація дітей із прикордонних районів Херсонської області.