Екологи розповіли, чим забруднено Чорне море

10 серпня 15:03

У морській воді, крім великої кількості сміття, виявили медикаменти, пестициди і навіть ртуть.

 

Чорне море забруднено пестицидами, сонцезахисним кремом, знеболюючими препаратами та іншими медикаментами. Про це повідомила учасниця проєкту "Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи" Олена Марушевська.

"Ми знайшли пестицид ДДТ, який давно заборонений, але як і раніше залишається в морській воді у великій концентрації. Крім того, дуже багато ліків – ібупрофен, антибіотики. Всі ліки, які ми використовуємо, не піддаються очищенню в стічних водах і теж потрапляють у Чорне море. Також ми виявили неймовірно високу концентрацію сонцезахисного крему в центрі моря", – розповіла еколог в ефірі Радіо Крим.Реалії.

За її словами, у морі також були знайдені розчинені антидепресанти поблизу країн, де їх найчастіше використовують. Крім того, концентрація інших шкідливих речовин у морській воді, на кшталт ртуті, перевищує пороги токсичності.

У свою чергу еколог Маргарита Литвиненко зазначила, що забруднення моря біля кримських берегів вплинуло на вилов риби. За її словами, через забруднення зараз цінні види риби виловлюють набагато менше.

Проєкт Євросоюзу та Програми розвитку ООН "Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи" представив звіт за два роки спостережень за водами біля берегів України, Грузії, Росії і у відкритому морі наприкінці липня. Робота триватиме до наступного року, бюджет проєкту складає 1,6 млн євро.

Як повідомлялося, у Чорному морі міститься майже вдвічі більше сміття, ніж у Середземному. 83% морського сміття складає пластик: пляшки, обгортки від цукерок та пакети. Великі річки України несуть до моря від шести до 50 одиниць сміття на годину. Таким чином, у Чорному морі 90,5 предметів сміття на квадратний кілометр. Для порівняння, у Середземному морі - 50.