Двох фігурантів бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір" відправили у ШІЗО – адвокат

29 вересня 18:41

Відправляти політв'язнів у штрафний ізолятор одразу після етапування – стандартна практика в російських колоніях.

 

Фігурантів бахчисарайської групи "справи Хізб ут-Тахрір" Енвера Мамутова і Ремзі Меметова відправили у штрафний ізолятор (ШІЗО), повідомив адвокат Рустем Кямілєв.

"Уся справа в тому, що Енвер-ага і Ремзі-ага з 24 вересня не виходять на зв'язок. Коли людина вже етапована в колонію, вона має можливість зателефонувати своїй родині, зв'язатися з родичами. Вже п'ять днів вони не виходять на зв'язок. З величезною ймовірністю можу сказати, що, швидше за все, вони знаходяться у штрафному ізоляторі", - розповів Кямілєв кореспонденту "Крим.Реалії".

Кримськотатарські активісти стали першими обвинуваченими у масштабній "справі Хізб ут-Тахрір", їх затримали під час масштабних обшуків в окупованому Росією Бахчисараї в 2016 році. Формальною підставою стала приналежність організації до заборонених в РФ, фактичною – відмова кримських татар визнати анексований український Крим російським.

Згодом обшуки і затримання у "справі Хізб ут-Тахрір" проводилися й у інших містах окупованого півострова.

24 грудня 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вирок кримськотатарським політв'язням, фігурантам першої бахчисарайської групи "справи Хізб ут-Тахрір". Енвера Мамутова незаконно засудили до 17 років колонії суворого режиму, Рустема Абільтарова, Ремзі Меметова і Зеврі Абсеітова - до 9 років колонії суворого режиму.

11 липня 2019 року Верховний суд Росії "пом'якшив" вироки на три місяці. Адвокат Лілія Гемеджи назвала таке рішення "знущанням або плювком", адже всі кримські татари засуджені незаконно.

У травні 2016 року окупаційна "влада" Криму провела обшуки і затримання в будинках кримських татар Бахчисараю. Підставою для обшуків став пошук членів забороненої у РФ організації "Хізб ут-Тахрір".

Кримінальну справу стосовно трьох жителів Бахчисараю було порушено 11 травня по ч. 2 ст. 205.5 КК РФ ("участь у діяльності терористичної організації"). Стосовно ще одного громадянина - по ч. 1 ст. 205.5 КК РФ ("організація терористичної діяльності"). 12 травня Ремзі Меметов, Енвер Мамутов, Зеврі Абсеітов і Рустем Абільтаров були заарештовані.