Два українських університети виступили проти закону про декомунізацію

23 листопада 01:05

Ще один виш вважає неконституційними окремі норми закону.

 

Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки (Луцьк) виступив за визнання неконституційним Закону України про декомунізації.

Такий же висновок у відповідь на запит Конституційного суду зробили експерти Донецького національного університету імені Василя Стуса (тимчасово переїхав у Вінницю), передає "5 канал".

Фахівці ж Одеської юридичної академії вважають неконституційним не весь закон, а окремі його норми.

Такі висновки зачитали на засіданні Палати Конституційного суду.

У той же час в Конституційному суді розпочали розгляд подання 46 народних депутатів від Опозиційного блоку про визнання неконституційним закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки".

Вчені ДНУ вважають, що цей закон є нечітким, надто широким за обсягом і не відповідає принципу правової визначеності.

Очищення України від символів радянського минулого підтримують менше половини українців, а введення заборони на російський культурний продукт – лише третина. Як пише в своїй статті для DT.UA Володимир Кулик, це випливає з результатів соцопитування, проведеного КМІС у лютому нинішнього року.

Згідно з наведеними даними, тезу "Потрібно очистити Україну від символів радянського минулого" підтримує лише 42% опитаних (варіант "Скоріше згоден" обрали 20,5% респондентів, варіант "Цілком згоден" – 22%). Проти цієї тези висловилися 43% респондентів. 13,6% респондентів не змогли відповісти.