ДСНС виділила вертоліт для транспортування інфікованих коронавірусом: фото

28 лютого 02:15

Екіпаж вертоліт Мі-8 та медичний персонал заступив на цілодобове чергування.

 

У разі діагностування коронавіруса COVID-19 у когось в Україні, інфікованих транспортуватиме спеціально обладнаний вертоліт Мі-8. Екіпаж вертольота і медичний персонал заступили на цілодобове чергування, повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

"У ДСНС України заступив на цілодобове чергування санітарний вертоліт Мі-8, спеціально обладнаний для транспортування інфекційних хворих", - розповів голова МВС Арсен Аваков в ефірі телеканалу "1+1" увечері в четвер, 27 лютого.

Вертоліт брав участь у миротворчих місіях ООН, працював у Республіці Малі і був задіяний під час боротьби з вірусом Ебола. Він переданий ДСНС на умовах безоплатного договору. Вертоліт обладнаний ізоляційною капсулою BIO-BAG EBV-30/40, біозахисними комплектами, знезаражувальним душем, ізоляційної камерою і спеціальним модулем, в якому фіксується капсула в польоті.

"Ці люди... здійснювали роботи з евакуації хворих і проводили рятувальні операції. За один рейс вертоліт може взяти чотири - шість хворих. Евакуація на ньому можлива на відстань 1200 км, тобто по всій території нашої країни",- пояснив міністр.

Як повідомлялося, 20 лютого з Китаю евакуювали 45 українських громадян і 27 іноземців. Зараз вони і особи, які їх супроводжували під час перельоту, перебувають на обсервації в санаторії НГУ у Нових Санжарах Полтавської області.

Жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 в Україні не діагностовано.

Наприкінці січня РНБО рекомендувала Кабміну затвердити Національний план протиепідемічних заходів і прийняв постанову про заходи щодо попередження занесення і поширення COVID-19 в не таериторії України. А також терміново заборонити експорт і реекспорт всіх респіраторів, масок, костюмів, рукавичок, захисних окулярів. Однак ще до ухвалення рішення значна частина засобів індивідуального захисту встигла покинути територію України.

РНБО також вказла на необхідність тимчасово обмежити візити громадян КНР до України, припинити авіасполучення з Китаєм і проводити скринінгове анкетування всіх пасажирів, що прилітають в Україну транзитними рейсами. Однак уряд навіть не поставив на диспансерний облік 300 китайських студентів, які повернулися до України після новорічних канікул. 10 з них – прилетіли з Уханя.

Детальніше про готовність Україні протистояти коронавирусу COVID-19 читайте у матеріалі Ольги Дмитричевої "Санітарний контроль" у "Дзеркалі тижня. Україна".