Дружина прокурора "засвітила" майно та відпочинок на 8 млн гривень — розслідування

19 лютого 12:07

При цьому задекларовані готівкові заощадження прокурора Біловара тільки виросли.

 

Дружина прокурора відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Генпрокуратури Руслана Біловара Ірина живе не за декларованими доходами своєї сім'ї. В соцмережах дружина прокурора позує у дорогих годинниках, з брендовими сумочках та публікує фото із відпочинку на дорогих курортах, а ще їздить на роботу на не задекларованому автомобілі Audi Q7. Усі витрати дружини прокурор не вніс у свою декларацію, йдеться у розслідуванні Bihus.info.

До прикладу годинник бренду Graff Butterfly за 120 тисяч доларів Ірина Біловар засвітила у 2017 році. На іншій фотографії у своєму інстаграмі вона позує вже в іншому годиннику бренду Rolex, який в Україні можна придбати за мільйон гривень.

Окрім годинників, Ірина Біловар позує із сумочками відомих брендів: Chanel, Louis Vuitton та Valentino. За приблизними підрахунками, їхня вартість - 10 тисяч євро.

Також Ірина Біловар опублікувала фото автомобіля Audi Q7 2017 року вартістю у півтора мільйони гривень, та додала, що їздить ним на роботу. Однак у декларації її чоловіка-прокурора користування чи володіння цим автомобілем не зазначено. Авто такої ж марки зареєстроване на підприємство мами-прокурора Людмили Біловар.

Також дружина прокурора ділиться з друзями світлинами зі своїх численних відпусток. Протягом трьох минулих років дружина прокурора сім разів відпочила у готелі Rixos Sungate в Туреччині, який вона "дачею". Як зясували журналісти, сім тижневих турів в цей заклад коштуватиме 700 тисяч гривень.

У липні 2015 року дружина прокурора відпочивала в Грецькому готелі Suni Beach Resort. Орієнтовна ціна відпочинку - 70 тисяч гривень. А уже через два тижні Ірина Біловар разом з родиною відпочивала на Мальдівах в готелі Anantara dhigu maldives resort. Вартість подібного відпочинку приблизно 300 тисяч гривень.

У 2017 році Біловари знову відпочивали на Мальдівах, але на іншій віллі. Вілла площею 180 кв.м. обладнана зручним виходом на пляж, особистим басейном, розташованим в кількох кроках від пляжу. Також в апартаментах є ванна-терраццо та окрема гардеробна кімната. Тижневий тур сюди коштує 400 тисяч гривень.

Крім цього, в період з 2015 по 2017 рік Ірина Біловар декілька разів відвідувала модні покази у Мілані та їздила відпочивати у Париж та ОАЕ. Згідно з геотегами, Ірина зупинялась в готелях Principe Di Savoya, Chambiges Elysees, Pallazo Matteotti та Fairmont Ajman. А наприкінці 2017 року дружина прокурора поїхала відпочити у столицю Російської Федерації - Москву.

Всього за три роки, за підрахунками журналістів, родина прокурора витратила на відпочинок 1 720 000 гривень. А з урахуванням годинників, аксесуарів та незадекларованного авто витрати сягнули майже 8 мільйонів гривень.

У 2015 році Руслан Біловар вніс у свою електронну декларацію майже 8,5 мільйонів гривень готівкових коштів. Однак попри подальші витрати, зафіксовані на фото його дружини, надалі його статки не зменшилися, а зросли. Вже у 2017 році прокурор задекларував понад 10 млн грн заощаджень.

Як зазначають журналісти, теоретично зростання готівкових коштів прокурора можна було б пояснити бізнесом батьків, які у різні часи заснували декілька компаній: "Карпати ЛТД", "Закарпаттякурортмінводи" та юридичну фірму "Біловар і Ко". Але, за даними Bihus.Info, ці фірми родини Біловарів за п'ять останніх років офіційно заробили лише 2 мільйона 800 тисяч гривень, а в період з 2015 по 2017 рік мама прокурора офіційно подарувала сину лише мільйон гривень.

Брат Руслана Біловара Богдан теж колишній прокурор. Але пішов з посади після звинувачень у хабарництві. За версією слідства, Богдан Біловар разом зі своїми прокурорами-колегами вимагали 8 тисяч доларів хабара у начальника відділу УМВС на Львівській залізниці. Натомість прокурори, казало слідство, пообіцяли закрити очі на порушення посадовця. Прокурор виграв справу в апеляційній інстанції, але на роботу в прокуратуру не повернувся.

Сім'я голови економічної контррозвідки СБУ Сергія Семочка у 2016-17 рр. придбала три будинки у елітному районі Конча-Заспа сукупною площею майже 1,5 тис кв м і орієнтовною вартістю $ 7-8 млн. Покупка відбулась після того, як СБУ зупинили продаж в Україні життєво важливих ліків для діалізу.