Другий етап медреформи затримають на кілька місяців — міністерка

04 вересня 16:04

Однак саму реформу збережуть в тому вигляді, як її планував попередній Кабмін.

 

Другий етап реформи медицини, а саме вторинної і лікарняної медичної допомоги, розпочнеться не 1 січня 2020 року, як планувалось раніше, а орієнтовно 1 квітня. Про це на пресконференції в середу повідомила міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

Скалецька заявила, що ознайомилася з рівнем готовності Національної служби здоров'я до запуску реформи, і хоча уже здійснено чимало роботи, медичні установи ще не до кінця готові до автономізації, а для того, щоб запустити наступного року "вторинку повністю" через НСЗУ та договори "ще не зроблено достатньо багато".

Міністерка запевнила, що реформа буде запущена в тому ж вигляді, в якому її планував попередній Кабмін. Зокрема, буде збережено пропорцію 60 на 40, тобто з початком реформи лікарні та установи вторинної медичної допомоги отримуватимуть 60% від того фінансування, яке вони мали раніше, а 40% - за надані послуги.

Однак реформа не зможе розпочатися 1 січня, якщо тільки не буде змінене бюджетне законодавство.

"Але я думаю, ми запустимо її десь із 1 квітня, але не раніш", - сказала Скалецька.

Зазначимо, що відповідно до закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування, з 1 січня 2020 року всі види медичних послуг повинна оплачувати Національна служба здоров'я України. Пацієнт зможе вільно вибирати лікаря і заклад, отримувати послугу, за яку платитиме Нацслужби здоров'я. Для цього до кінця 2019 року всі установи повинні підписати договори зі службою, але підписання почнеться тільки після того, як буде затверджено державний бюджет і разом з ним додаток, який описує програму медичних гарантій, за якою здійснюватимуться виплати.

Також до кінця цього року має бути затверджено тариф для кожної послуги, що надається в наших медичних установах. Вартість послуг потрібно знати, щоб НСЗУ могла розрахуватися з закладами.