Донецькі чиновники наживають мільйони на покупці дитячих будинків для переселенців

28 сiчня 18:04

Будинки купують щонайменше на 500 тисяч дорожче ринкової ціни.

 

Керівництво Донецької області купує житло для переселенців за державний рахунок за суттєво завищеними цінами. Зокрема при покупці будинку в Слов'янську для передачі його для дитячого будинку сімейного типу місцева міськадміністрація "заробила" пів мільйона гривень, заявив у своєму блозі на "Цензор.НЕТ" керівник ГО "Всеукраїнська Асоціація Переселенців" Руслан Калінін.

9 жовтня Слов'янський міськрада вирішила купити в комунальну власність будинок із земельною ділянкою для подальшої передачі їх дитячому будинку сімейного типу. Будинок повинні були передати родині переселенців з Горлівки з прийомними дітьми. Як похвалився 23 січня голова Донецької ОВГА Олександр Куць для сім'ї придбали двоповерховий будинок площею 245,8 квадратних метрів за 2 млн гривень.

"Разом з тим на сайті dom.ria.com ще з вересня 2018 висить оголошення про продаж цього ж будинку, тільки за 1,45 млн грн. Зіставивши фотографії оголошення з фотографіями будинку, який розмістив губернатор Куць, можна легко встановити, що це один і той же об'єкт. Чому ж за словами губернатора він коштує на 500 тис. грн більше, ніж в оголошенні? На що пішли ці півмільйона гривень?", - зазначає Руслан Калінін.

Згідно з документами, тендер щодо покупки цього будинку не проводився, а при складанні угоди була використана оцінка вельми сумнівного експерта.

"Що заважало скористатися системою Прозорро? Простий аналіз оголошень в інтернеті дозволяє зрозуміти, що аналогічні 2-х поверхові будинки приблизно тієї ж площі, які підходять для будинків сімейного типу, коштують якраз 1-1,5 млн грн, але ніяк не 2 млн. Якщо б будинок купили через Прозорро, за ринковою ціною, можна було б допомогти ще одній сім'ї і купити їй будинок або квартиру за 500 тисяч. Але, мабуть, ушлим чиновникам ці гроші виявилися потрібніше...", - додав активіст.

Він також зазначив, що це не єдиний випадок, оскільки в 2018 році за кошти державних субвенцій для дитячих будинків сімейного типу в загальній складності було придбано 13 будинків на загальну суму 26,5 млн гривень. Тобто кожен будинок в середньому коштує більше 2 мільйонів гривень, що на 0,5 - 1 млн грн дорожче ринкової ціни.

"Виходить, що на кожен куплений будинок припадає ще як мінімум одна-дві некупленные квартири. На кожну щасливу сім'ю - одна сім'я, яка не отримала допомогу. Навіть на такій добрій справі, як допомога дитячим будинкам, чиновники примудрилися нажитися і змахлювати. Уявляєте собі масштаби цинізму?", - резюмував Калінін.

За даними Міністерства соціальної політики України на 2 січня 2019 року в Україні зареєстровано 1 млн 512 тис. 435 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та АР Крим