Додаткові посади у зв'язку з прийняттям закону про домашнє насильство поки що введені лише в Києві — заступниця міністра

13 липня 18:13

Закон вимагає, щоб були створені окремі структурні підрозділи з питань сімейної політики.

 

Що стосується додаткових посад у зв'язку з прийняттям закону про домашнє насильство, то вони поки що введені лише в Києві. Мали ввести ще й в Одесі.

Про це у інтерв'ю для DT.UA сказала Наталія Федорович, заступниця міністра Мінсоцполітики, яка опікується питаннями протидії насильству. За її словами, закон говорить про те, що для надання послуг постраждалим використовуються загальні і спеціалізовані служби. Загальні – це ті, які надають послуги людям і з іншими соціальними проблемами, наприклад, ЦСПР, ЦСССДМ. Спеціалізовані – створені виключно для надання послуг особам, що постраждали від домашнього насильства. До таких належить, по-перше, кол-центр з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

"До речі, нам вдалося передбачити кошти в держбюджеті на його функціонування вже цього року. Кол-центр буде мати територіальні відділення в усіх регіонах України: в кожній області працюватимуть чотири-п'ять осіб (п'ять – там, де понад 2,5 млн мешканців) в дві зміни з 7:30 до 22:30. А з 22:30 до 7:30 дзвінки переключатимуться на експертів, які працюватимуть в Києві на загальнодержавному рівні. Чому саме так? Це пов'язано з рухом громадського транспорту. Ми б не хотіли, щоб через неможливість доїхати додому хтось із працівників йшов з роботи раніше. Треба називати речі своїми іменами, - зазначає заступниця міністра. - Крім кол-центру, закон передбачає спеціалізовані притулки для осіб, що постраждали від домашнього насильства. З того часу, як закон був проголосований в першому читанні, із залученням коштів міжнародних організацій їх було створено 12. Ми домовлялися, що місцева влада надає приміщення, залучаємо кошти міжнародних організацій для ремонту, закупівлі обладнання. Якийсь час притулок фінансується міжнародними організаціями. Перед тим, як створити притулок, ми ставимо умову: потім їх фінансування перебере на себе місцевий бюджет".

Федорович підкреслює, що закон говорить чітко: кожен керівник громади, місцевої держадміністрації або органу місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити стандарт надання послуг. Забезпечить він його у себе в громаді чи куплятиме послугу в сусідній – це вже його право. Але сьогодні дуже часто працівник, який відповідає за протидію домашньому насильству, несе відповідальність також за весь спектр питань, пов'язаних з реалізацією сімейної політики, і має велике навантаження. Закон вимагає, щоб були створені окремі структурні підрозділи з питань сімейної політики. Звичайно, це залежить від розміру громади.

Детальніше про слабкість держполітики у сфері дитинства читайте в матеріалі Алли Котляр "Домашнє насильство: хто захистить дітей?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".