Доцільно ліквідувати державну монополію на експертизи — експерти

07 жовтня 15:11

Державна монополія на експертизи служить корупції.

 

Доцільно нарешті ліквідувати нелогічну і шкідливу державну монополію на експертизи. Відповідні правки в новий законопроект про судову експертизу зареєстрував народний депутат Мустафа Найєм.

Про це у своїй статті для DT.UA пишуть Анастасія Красносільська та Олена Щербан, експерти Центру протидії корупції.

Справа в тому, що прийнятий в першому читанні законопроект №8336 авторства Антона Геращенка та Дмитра Белоцерковца закріплює державну монополію на здійснення експертиз, прямо вказуючи на державні експертні установи в Кримінальному процесуальному кодексі.

"Щоб наочно проілюструвати наслідки державної монополії на експертизи, наведемо кілька прикладів. Державний дослідний інститут ім. Бокаріуса майже втричі зменшив розмір нанесеного державі збитку з 14 до 5 млн грн у справі "рюкзаків Авакова", - відзначають антикорупційні експерти. - Крім того, саме державні експерти сприяли процвітанню забороненого в Україні грального бізнесу під крилом міністра внутрішніх справ. Журналісти знайшли в реєстрі судових рішень до десятка експертиз Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, за допомогою яких гральний бізнес отримав реальні поступки в суді".

Автори також нагадують, що директор КНДІСЕ Олександр Рувін пробував незаконно відкликати експертизу свого підлеглого у справі екс-керівника ДФС Романа Насирова, якого підозрюють у прийнятті незаконних рішень про розстрочення платежів з рентної плати за користування надрами компаніям, підконтрольним нардепу-втікачеві Олександру Онищенку.

Детальніше про зміни в законі про судову експертизу читайте у статті Анастасії Красносільської та Олени Щербан "Експертизу під контроль" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".