До вбивства Шеремета причетна українська влада - співзасновник OCCRP

17 квiтня 13:55

Журналіста вбили заради нагнітання відчуття невпевненості.

 

Убивство журналіста Павла Шеремета було політично вмотивованим, а до його організації причетна українська влада. Про це заявив співзасновник Центру дослідження корупції й організованої злочинності (OCCRP) Дрю Салліван в інтерв'ю "Українській правді".

"Обидва вбивства в УП – Георгія Гонгадзе і Павла Шеремета - були, найімовірніше, політичні. Такі вбивства найскладніше розкрити. Думаю, плівки Мельниченка свідчать про те, що він знав про вбивство Гонгадзе. Що стосується Порошенка – ми не знаємо, вбивство Шеремета замовив він чи хтось з його адміністрації, але думаємо, що до цього причетна українська влада", - сказав журналіст.

Він зазначив, що влада свідомо не шукає правди та не публікує інформацію, яку мала б зробити публічною.

"Ми досі не почули відповіді, чи Ігор (Устименко, співробітник СБУ, зафіксований на відео з камер спостереження в ніч перед вбивством Шеремета) працює в СБУ, чи вже звільнений і чому, чим саме він займався в органах тощо", - зауважив Саліван.

При цьому він зазначив, що питання розслідування вбивств журналістів залишається загальносвітовою проблемою, адже 90% розслідувань вбивств журналістів не розкриті.

Здебільшого, за його словами, вбивства журналістів відбуваються, щоб створити відчуття невпевненості, особливо на території, яка перебуває в стані війни. Мета такого кроку - підвищити підтримку дійсної влади в часи нестабільності.

"Звичайно, українська влада із задоволенням сказала б, що це Росія. І така вірогідність є. Але докази свідчать радше про те, що це зробили всередині країни. Журналісти часто – просто пішаки у складній грі. Великий відсоток із них було вбито не за їхнє конкретне розслідування, а просто щоб вони відіграли певну роль", - додав журналіст.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок підриву автомобіля. Вибух стався о 7:45 ранку, коли журналіст виїхав з дому і проїхав кілька десятків метрів, на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка в Києві.

У лютому 2017 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про те, що слідство встановило людей, які могли бути причетні до вбивства Шеремета, а також можливих свідків злочину. У той самий час, начальник Головного слідчого управління Олександр Вакуленко зазначив, що повідомлення про підозру поки нікому не вручено.

15 травня поліція допитала екс-співробітника СБУ Ігоря Устименка в рамках розслідування вбивства Павла Шеремета. Авторам документального фільму "Вбивство Павла" вдалося з'ясувати, що Устименко приїжджав до дому Шеремета в ніч напередодні вбивства та провів там більше години. Офіційне слідство цією інформацією не володіло.

Своєю чергою Національна поліція прийняла "заходи безпеки", в рамках яких з липня 2017 року засекретила всі рішення судів у справі про вбивство Шеремета.