До ПЦУ перейшли понад 500 парафій колишнього Московського патріархату

11 квiтня 12:20

З кінця минулого тижня до помісної церкви приєдналися ще п'ять парафій у Вінницькій, Чернігівській і Волинській областях.

 

Понад півтисячі парафій колишньої Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) перейшли під юрисдикцію Православної церкви України (ПЦУ), повідомляє "УНН" із посиланням на дані мапи переходів.

"Станом на сьогодні до Православної церкви України перейшли 512 парафіяльних храмів і два кафедральні собори УПЦ МП", - йдеться в матеріалі.

Минулої п'ятниці, 5 квітня, до ПЦУ перейшли парафія у Вінницькій області та дві - у Чернігівській. У понеділок, 8 квітня - дві парафії у Волинській і Вінницькій областях.

"До ПЦУ 5 квітня перейшли 3 парафії - Свято-Дмитрівська церква с. Жабокричка у Вінницькій області, Храм Казанської ікони Божої Матері с. Червоне і Церква Покрови Богородиці с. Тиниця в Чернігівській області... 8 квітня до ПЦУ перейшли - Свято-Успенська церква с. Стара Загора у Волинській області, Свято-Успенська церква с. Кисляк у Вінницькій області ", - додається у ньому.

За даними УПЦ (МП), до створення помісної церкви в Україні налічувалося 12 092 парафії Московського патріархату.

Нагадаємо, 6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні.

Церемонія передачі палиці й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. Інтронізація голови ПЦУ відбулася 3 лютого, 30 січня було офіційно зареєстровано Київську митрополію Православної церкви України.

Докладніше про перспективи помісної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Визнай самого себе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".