"До кінця вересня" — науковці з КПІ спрогнозували закінчення першої хвилі коронавірусу

21 травня 15:34

Вчені не виключають появу другої хвилі пандемії.

 

Команда проєкту "Форсайт COVID-19" Світового центру даних "Геоінформатика і сталий розвиток" при КПІ ім. Ігоря Сікорського отримала нові прогнозні дані про поширення коронавірусу в Україні і у Києві протягом ближчих п'яти днів, а також про спалах другої хвилі згодом. Про це повідомляє пресслужба університету.

"Прогноз, виконано з використанням багатошаровою нейронної мережі Back Propagation. Він показав зниження швидкості розповсюдження пандемії для України на наступні 5 днів з рівнем "плато" - (300-400) нових інфікованих на день і рівнем "плато" для видужалих людей (300-350) на день", - йдеться в повідомленні.

Науковці також спрогнозували ситуацію з коронавірусом у столиці. Там протягом наступних 5 днів рівень "плато" для нових інфікованих людей може скласти 40-50 на день, а для видужалих людей 20-30 на день.

Як відомо, впродовж останнього місяця кількість видужавши за день поступово наближається до кількості нових інфікованих.

"Очікується, що в кінці травня цей баланс може стати стійко позитивним, що засвідчить початок спаду пандемії, завершення першої хвилі якої передбачається до кінця вересня 2020 року", - повідомляє пресслужба.

Вчені також не виключають появу другої хвилі пандемії в осінньо-зимовий період, але з меншою амплітудою.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ввів адаптивний карантин по регіонам, який буде діяти з 22 травня по 22 червня. Обмеження під час карантину будуть послаблювати у п'ять етапів.

У свою чергу глава МОЗ заявив про те, що під час переходу тій чи іншій області на наступний етап пом'якшення карантину враховуватимуться інцидентність, завантаженість ліжок пацієнтами з COVID-19 і кількість тестування.

При цьому, послабити карантинні заходи на території регіону можна буде за рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

11 травня розпочався перший етап послаблень карантинних обмежень. Українцям дозволили відвідувати ринки, перукарні, салони краси, відкрили парки та дитячі майданчики. Загалом, уряд розробив п'ятиетапний план виходу України з карантину.

У свою очердь МОЗ опублікувало попередні рекомендації для роботи дитсадків, готелів і транспорту після 22 травня. Рекомендації також стосуються проведення ЗНО.