До анексованого Криму переселять ще 50 тисяч росіян - Клімкін

07 березня 15:52

Мілітаризація та зросійщення окупованого українського півострова тривають.

 

Росія продовжує заселяти анексований український Крим своїми громадянами. Планується переселення на півострів ще 50 тисяч росіян з числа обслуговуючого персоналу для дислокованих у Криму зброї і техніки окупантів.

"Мілітаризація Криму досягла якоїсь межі, але далі вона відбуватиметься - те, що знаємо, що в наступні роки там буде майже 50 тисяч російського персоналу", - цитує міністра закордонних справ України Павла Клімкіна "Укрінформ".

Нині на території окупованого Криму підготовлена інфраструктура для ядерної зброї, з анексованого півострова значною мірою здійснюється російська експансія в Сирію і на Близький Схід.

Виступаючи на прес-конференції у четвер, 7 березня, голова зовнішньополітичного відомства розповів про те, що на окупований острів переселяють переважно людей із кримінальним минулим, яких легко контролювати.

"Переселяють десятки тисяч людей з Росії, причому досить різних за національною, релігійною ознакою. У нас є побоювання, що багато з них мають ще й кримінальне минуле. Тобто спеціально переселяють людей, яких можна контролювати", - додав він.

Клімкін також розповів про те, що російські спецслужби щодня викликають кримчан на допити, бажаючи залякати їх. З цією ж метою було здійснено й незаконне затримання архієпископа Кримської єпархії Православної церкви України Климента, яке "взагалі поза межами червоних ліній", пише "Українська правда".

"Ви чудово розумієте (багато хто в світі це відчуває, але не до кінця розуміє), що Росія не змогла перетворити окуповану територію на звичайну Росію. Це набагато гірша версія Росії, набагато гірша версія диктатури, де багато людей просто бояться виходити з будинку", - пояснив голова МЗС України.

Раніше правозахисники повідомляли про те, що Росія порушує права українців, які відмовилися отримати громадянство країни-агресора в окупованому Криму, зокрема депортує їх з півострова як "мігрантів". Крім цього, жителі півострова з українським паспортом не можуть влаштуватися на роботу й отримати нормальну медичну допомогу.

У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна". У ній, зокрема, поіменно згадуються політв'язні Кремля Олег Сенцов, Володимир Балух і Емір-Усеїн Куку, хоча такі дані вкрай рідко містяться в резолюціях ООН.

Проект резолюції ініційовано Україною, його підтримали 65 країн. У ній ООН висловлює глибоку стурбованість повідомленнями про порушення російськими окупантами прав людини в анексованому Криму.