До 2021 року проект "Стіна" буде завершено - при належному фінансуванні

01 травня 02:13

В рамках проекту в 2019 році планується облаштувати 50 км протитранспортних ровів і 40 пішохідних переходів через складні ділянки.

 

До 2021 року проект "Стіна" - будівництво інженерно-технічного споруди на кордоні з Росією буде завершено. Таке припущення висловив у інтерв'ю голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал, передає Цензор.Немає.

За словами Цигикала, загальна вартість інженерно-технічного облаштування українсько-російської ділянки кордону складає трохи більше 4 мільярдів гривень. Протягом 2015-2018 років було виділено 1,3 мільярда гривень. У 2019 вже понад 60 млн. грн. За ці кошти майже завершені роботи в Харківській області (залишилася система відеоспостереження на окремих ділянках), розпочато роботи у Луганській та Чернігівській областях. Своїми силами прикордонники облаштовують кордон на Сумщині. Пізніше ця система органічно доповнить систему "інтелектуального кордону". Всі планується завершити до 2021 року.

Зараз в районі кордону працюють нещодавно закуплені німецькі трактори-мульчиватори. Вони ефективно прочищають просіки на глибину до 40 см. Перемелюють навіть пеньки і коріння дерев. Такі працюють сьогодні в кожному регіональному управлінні Держприкордонслужби.

Однак відомство незадоволене тим, як фінансується проект і приймаються відповідні закони. Голова Держприкордонслужби пояснив свої слова.

"У першому читанні Верховна Рада прийняла законопроект 6777, згідно з яким 50 метрів земель вздовж кордону відведено для інженерних робіт. Але поки він остаточно так і не прийнятий. Для того, щоб виконувати інженерні роботи на кордоні, потрібно врегулювати питання землевідведення, адже дуже багато земель вздовж кордону раніше були роздані в приватну власність. Доводиться судитися або шукати інші механізми зміни власника. Наприклад, заміна одних дільниць на інші. І багато людей на це погоджуються, але виникає питання оплати коштів за виготовлення актів на землю. Виходить, що для державної справи Держприкордонслужба буде оплачувати ці витрати... державі, в казну. У нас, по-перше, таких коштів немає, а по-друге, повинен бути визначений якийсь інший механізм, який би задовольняв і людей, і інтереси держави", - сказав Цигикал.

зокрема, з 2016 Держприкордонслужба вже відсудила 846 га земель вздовж кордону. Ще 500 га перебувають у провадженні суду.

Протягом чотирьох років на проект витрачено 1,3 млрд гривень. Термін реалізації проекту до 2021 року.

З анексією Криму і початком російської агресії в Донбасі в Україні почалася реалізація проекту зі зведення системи оборонних споруд вздовж кордону з РФ під назвою "Стіна". До реалізації проекту приступили у вересні 2014 року - під час першого уряду Арсенія Яценюка.

Пізніше проект виявився замішаний в ряді корупційних скандалів, які розслідують правоохоронні антикорупційні органи.