Дмитро Стус відмовився надавати авторські права на фільм про батька

13 серпня 15:52

Син дисидента не схвалив сценарій фільму ще рік тому.

 

Син українського дисидента і поета Василя Стуса Дмитро заявив, що не надасть авторських прав знімальній групі фільму "Стус", яка працює над фільмом про його батька. Зокрема він зазначив, що категорично відмовився брати участь у роботі над фільмом ще, коли побачив сценарій стрічки. Про це Дмитро Стус заявив коментарі виданню "Гордон"

"Я не в курсі останніх подій, тому що українське телебачення не дивлюся і в Facebook не сиджу. Близько року тому до мене звернулися з Держкіно і попросили, щоб я зустрівся з людьми, які хочуть знімати фільм про Василя Стуса. Я зустрівся, почитав сценарій і категорично відмовився брати будь-яку участь у цій роботі, навіть в якості консультанта. Адже це кіно виходило зовсім не про Стуса. Там не було нічого, що мало б бути в такому фільмі. З людьми, які збиралися знімати цю стрічку, я розмовляв останній раз близько року тому, якщо не більше. З тих пір ніяких контактів із ними не було. І ця тема зі скандалом навколо фільму мене абсолютно не цікавить", – сказав він.

Він додав, що не має наміру втручатися у розбіжності між знімальною групою і політиком Віктором Медведчуком, який був адвокатом його батька в судовому процесі, оскільки не збирається надавати авторських прав на фільм на підставі своїх спогадів про батька.

"Те, що з фільму хотіли вирізати сцену суду над Стусом, – не моя проблема. Це проблема знімальної групи. І знову ж таки, якщо представники Медведчука зберуться судитися зі знімальною групою, то це не мої проблеми. Більше того, за час, що минув, про мене написали жодного. І я вирішив, що авторських прав не дам. Так що нехай тепер знімають піратський фільм. Мені все одно", – резюмував Стус.

Нагадаємо, 10 серпня український актор і телеведучий Геннадій Попенко повідомив про те, що зі сценарію фільму "Стус" вирізана сцена останнього суду над поетом з участю адвоката Віктора Медведчука. За словами Попенка, у первинному варіанті сценарію ця сцена була, і виконавець ролі Медчедчука готувався до зйомок.

"За словами учасників знімального процесу "продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука" і сказали, що якщо вони хочуть зняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом", - написав Попенко на своїй сторінці в Facebook.

Режисер фільму Роман Бровко пояснив свої дії необхідністю скоротити хронометраж стрічки, а також послався на прохання сина поета Дмитра Стуса. Однак той спростував цю інформацію, заявивши, що зустрічався зі сценаристами, але ні про що не просив.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив керівництву Міністерства культури і Державного агентства з питань кіно спільно з авторами фільму про українського поета і політв'язня Василя Стуса вжити заходів для того, щоб історія його життя у фільмі була розказана без спотворень

Наступного дня знімальна група фільму "Стус" пообіцяла дозняти сцени в суді і включити їх у фільм.

Віктор Медведчук був призначений адвокатом Василя Стуса на судовому процесі в 1980 році. Сам поет протестував проти цього призначення, але не зміг домогтися заміни захисника. У виступі перед судом Медведчук заявив про те, що всі злочини підсудного заслуговують покарання, фактично прийнявши сторону обвинувачення.

Стус загинув 4 вересня 1985 року в таборі в Пермському краї.

Детальніше про долю поета читайте в інтерв'ю його сином Дмитром Стусом у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".