Для припинення вогню в Донбасі необхідно прийняти додаткові заходи - ООН

13 лютого 04:20

В Організації нагадали, що конфлікт ні у якому разі не є сплячим або замороженим.

 

Знадобиться ряд додаткових заходів, щоб домогтися припинення вогню уздовж лінії розмежування в Донбасі, заявив помічник генерального секретаря ООН з політичних питань Мирослав Йєнча на засіданні Ради Безпеки ООН з приводу четвертої річниці підписання Мінських угод у вівторок, 12 лютого, передає "УНІАН".

"Існує нагальна необхідність узгодити додаткові заходи, які зроблять режим припинення вогню стійким і необоротним. Без зволікання, пріоритетом сторін має бути відведення важкого озброєння з населених районів, розведення сил, та захист критичної цивільної інфраструктури", – підкреслив Йєнча.

Помічник генерального секретаря ООН нагадав, що єдиною узгодженою основою для проведення мирних переговорів залишаються Мінські угоди.

"Хоча дипломатичні зусилля у рамках Мінських угод тривають, положення Мінських угод, на жаль, залишаються в основному невиконаними, у тому числі їх ключові питання безпеки та політичні аспекти... Переговори, здається, втратили імпульс. При цьому, головні зацікавлені сторони неспроможні або незацікавлені досягти домовленості щодо ключових подальших кроків або відхиляються від зосереджування уваги на виконанні узгоджених кроків", – сказав Йєнча.

Також він нагадав, що цей конфлікт ні у якому разі не є сплячим або замороженим.

"Це конфлікт, який відбувається в серці Європи і продовжує призводити до жертв", – заявив Йєнча, закликавши сторони конфлікту виконувати Мінські угоди.

Нагадаємо, що в ООН створили гуманітарний фонд допомоги Донбасу.

Раніше представник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік запропонував "Мирний план для України". Згідно з планом, ООН і ОБСЄ повинні діяти в ОРДЛО під загальним керівництвом. Це стосується як військового і поліцейського компонентів з боку ООН, так і моніторингової місії ОБСЄ, яка вже працює в Донецькій і Луганській областях. План також передбачає введення тимчасової адміністрації ООН і створення Агентства з відновлення Донбасу. Нова угода, на думку Сайдіка, повинні ратифікувати парламенти України і Росії.

Детальніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".