Для оголошення Лещенку підозри немає підстав — Горбатюк

17 травня 15:37

Мова йде про підозру у розголошенні даних досудового слідства у справі "чорної бухгалтерії "Партії регіонів".

 

Оголошувати народному депутату Сергію Лещенку підозра про розголошення даних досудового розслідування у справі "чорної бухгалтерії "Партії регіонів" немає підстави, розповів начальник Управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк в інтерв'ю "Радіо НВ". За його словами, генеральний прокурор Юрій Луценко сам розголошував таємниці досудового слідства під час прес-конференції.

За словами Горбатюка, Лещенка ніхто не допитував до того, як він у травні 2016 року оприлюднив сторінки з так званої "амбарной книги" "Партії регіонів". Крім того, невідомо, чи були ці сторінки в той час матеріалами слідства, а не просто отримані ним як копії якихось інших документів.

"Тому сьогодні навіть з точки зору кваліфікації дій саме в розголошенні даних попереднього розслідування я не бачу реальних підстав для повідомлення про підозру і підстав для таких заяв генерального прокурора, тому що, крім усього іншого, рішення про те, чи є в цьому випадку розголошення таким, що несе шкоду розслідування, приймає слідчий і прокурор у кримінальному провадженні, а не будь-яке стороннє обличчя", - зазначив Горбатюк.

Він додав, що слідчий і прокурор у справі "чорної бухгалтерії" відповідних рішень не приймав. У той же час Луценко сам розголошував інформацію досудового слідства.

"Одночасно генеральний прокурор без дозволу слідчого розголошує дані досудового розслідування безпосередньо під час прес-конференції: те, ким були переведені або ким були отримані кошти, там де були записи, що стосуються передачі певної суми коштів для особи з анкетними даними "Пол Манафорт". А він як посадова особа Генеральної прокуратури без попередження навіть не має права цього робити", - додав Горбатюк.

За словами спецпрокурора, висловлювання Луценка в бік Лещенка є неправильним для керівника державного органу, і особливо - для прокуратури.

"Будь-які звинувачення, образи і т. п., які йдуть поза рамками процесу, як раз і створюють враження про те, що прокуратура не є незалежною, вона є упередженою, і в подальшому це може впливати не тільки на погіршення іміджу, це може впливати і на рішення в Європейському суді з прав людини", - додав Горбатюк.

Раніше Луценко заявив про те, що ГПУ викличе Лещенка на допит в рамках справи "чорної бухгалтерії "Партії регіонів" та вручить йому підозру про розголошення даних досудового слідства.

14 травня Сергій Лещенко заявив про те, що консервативні американські журналісти передали йому частину з доповідної записки, яку люди генпрокурора України Юрія Луценка передавали адвокату президента США Руді Джуліані. Лещенко опублікував лист з "чорної бухгалтерії" "Партії регіонів" з інформацією про виплати американському політтехнологу Полу Манафорту.

Нагадаємо, що Джуліані скасував свій візит до Києва для зустрічі з новообраним президентом Володимиром Зеленським, заявивши, що може опинитися серед "людей, які є ворогами президента, а в деяких випадках і ворогами США". Він також висловив побоювання, що Зеленський "буде оточений ворогами президента США".

"Ворогом Трампа", за словами Джуліані, є Сергій Лещенко. Джуліані вважає, що він допоміг Демократичної партії США під час президентських виборів в 2016 році, надавши "чорну бухгалтерію" Партії регіонів, в якій фігурував Манафорт.

У свою чергу Лещенко звинуватив генпрокурора Юрія Луценка в тому, що він втягнув Україну "в чужу війну": "Знаю одне - Луценко, по суті, втягнув Україну в чужу війну, зробивши нас розмінною монетою за столом між Трампом і Байденом, а зробив він з однією метою - зберегти свою посаду генпрокурора".