Директор Укргідрометцентру розповів про прояви глобального потепління в Україні

04 сiчня 16:35

З 80-х років минулого століття температура найхолодніших місяців зими зросла 2-2,5 градуса. Сніг то з'являється, то сходить.

 

На території України середньорічна температура підвищується швидше, ніж в цілому в середньому по території земної кулі, повідомив директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда.

Відчутне зростання річної температури повітря в Україні, як і в усьому світі, розпочалось з 80-х років минулого століття, сказав він в ефірі "Радіо Свобода".

"За цей період середня температура найхолодніших місяців зросла на 2-2,5 градуса. Значно скоротилась тривалість зимового періоду, сама зима стала іншою. Як правило, це нестійкий сніговий покрив, який то з'являється, то сходить", - додав він.

Директор Укргідрометцентру нагадав, що бувають винятки і з цього правила, "тому що на фоні такого глобального потепління, яке спостерігається і на регіональному рівні в Україні, можливі й інші аномалії".

"Наприклад, рекордне значення мінусової температури, хоча більшість рекордів, яка встановлюється протягом останніх 20 років, пов'язана з літньою температурою повітря, коли практично на всій території України вона вже сягнула 40-42 градуси тепла", - додав він.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії, середньорічна температура в 2017 році в Києві склала +9,8°, що на 2,1° перевищує кліматичну норму. Рік посів третю сходинку серед найтепліших з 1881 року.